Někde ale stačí vyjetý olej dokud to sákne a na to přiklepnou např. zelený koberec pro venek. Jinak dnes jsou už všechny saponáty i oleje ekologické !
Nátěr dřeva venku
Moderátor: Moderátoři
Někde ale stačí vyjetý olej dokud to sákne a na to přiklepnou např. zelený koberec pro venek. Jinak dnes jsou už všechny saponáty i oleje ekologické !
Jsou to 2 trámy 250 x 160, přes ně 50 mm fošny šířky cca 150 mm s 10 mm mezerou. Ty trámy jsou nahoře seříznutý obě hrany došikma aby fošny seděly jen na středu širokým asi 50 mm. A přes to je "střecha" z lepenky Ipa s přesahem cca 30 mm. Princip je ten, aby se voda z deště nedržela na trámu a stekla. Taky pochozí fošny jsou vybraný a orientovaný tak aby léta dřeva dělala horní oblouk, protože pak se fošny neprohnou do žlábku, kde by se držela voda ale opačně. No a kraje fošen jsou zase seříznutý na 45 st aby voda rychleji stékala mezerama pryč. Zespoda trámů a fošen je asi 5 mm od kraje podélná drážka cirgulí tzv okapnička na který se odtrhávají kapky a voda nevzlíná na spodní plochy. Vše to bylo natřený mahagon socanským luxolem dokud dřevo sálo. Po čase se sluncem ta Ipa "zavulkanizuje" do dřeva, takže styk trám - fošna je vodotěsný. Můstek tam je od konce 80 let, asi 2x se natíral luxolem a nikde sebemenší známka hniloby. To jsou finty dědka truhláře, jen tou Ipou jsem to vylepšil já. Pokud to mý psaní nemí k pochopení, nakreslím.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
termit256 píše: Levne to ale nejspis nebude, ty vany prodavava za ceny v radech stovek tisic.
Pamatuju zamlada na chalupě u prarodičů dřevěný necky, jestli víš, co to je.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
To ma k neckam na haseni vapna daleko
A kutilmile - nelituju tě
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
BOBOBO píše:Ale pokud budeš dávat mokré trámy hned z pily , tak to neošetříš ničím .
Na mokrý dřevo se používá kyselina boritá (Lignofix apod.). Tesaři odmítají dělat krovy z vyschlýho dřeva a něčím se to konzervovat musí.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Pripravky na bazi kyseliny borite jsou uz par let z nejakeho duvodu zakazany. Pred casem jsem kupoval 25kg pytel teto kyseliny, stalo to cca dvacku/kg. Srovnej si to s cenama za ktere prodavali jeji roztok:-) Je to proste jen dobry kseft s lidskou duverivosti, nic jineho.
Drevo ktere koupis na pile je jen natrene zelenou barvou s nejakym minimalnim pridavkem neceho (v lepsim pripade) - je tlak na cenu a ucinek to nema tak jako tak zadny. Abys tu sracku do dreva dostal, musel bys ho vysusit na cca 20% (norma pro stavebni rezivo) a pak hoodne dlouho macet, pripadne tlakove impregnovat. Tohle nedela skoro nikdo, protoze za to nikdo neni ochoten zaplatit. A i tak ty chemikalie za nekolik malo let vyprchaji vlivem cyklickeho navlhani/vysouseni drevene konstrukce (zima/leto, den/noc apod).
Bavil jsem se s chlapkem z laboratore co nam delaji certifikat CE, rikal ze meli spaliky 4 roky ve skrini a pak je soupli na chromatograf a obsah ucinnych latek byl jen kolem 30% toho co po aplikaci. Firmy vyrabejici tyhle sracky davaji nejakou imaginarni nicnerikajici zaruku na ochranu 20 a vice let, ale pokud budes chtit zaruku na obsah ucinnych latek, neda ti ji nikdo. Muzes to zkousit obvolat, ale ja to zkousel.
Pocitaji s tim, ze pokud je konstrukce dobre provedena, drevo vydrzi desitky/stovky let, pokud ti tam tece a drevo zhnilo, reknou ze ucinna latka se vyplavila chybou spatne konstrukce:-)
S celou touhle veci je jeste dalsi spousta problemu, u cerstveho dreva nenaimpregnujes vysusne praskliny ktere se pri vysychani vytvori. Maji az prekvapive velkou plochu. Dalsi pomerne znacna potiz je v tom, ze se pri kontaktu s takto osetrenym drevem po case (nekolik let) rozpadaji ruzne difuzni folie, parozabrany apod. Deje se tak v mistech kde je drevo v tesnem kontaktu s foliemi, chemikalie proto nevyprcha a ma cas pusobit na folii. Paradoxne se tak nejvic udrzi tam, kde je nejmin potreba
Cely tenhle business bych prirovnal k ruznym atomstopum, odstranovacum vodniho kamene, magnetickym setricum paliva apod.
Driv se to nedelalo a nic se s drevenymi konstrukcemi nedeje. Dulezite je jen odstranit kuru a udrzovat drevo v suchu.
Myslet si ze nejaka zazracna zelena vodicka ochrani krov po celou zivotnost stavby je stejna kravina jako postrikat okenni ram biolitem a doufat ze budou mouchy chcipat cely rok
.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
BOBOBO píše:Ale Zdendo , nemotej dřevo do vlhka a do sucha . Na to je ten zelenej nesmysl , natítral jsem tím krovy . Chceš vědět proč nechtěií suché ? Tak Ti to napíšu - právě nařezané dřevo je rovné !
Těch teorií je víc - např. to, že do suchýho dřeva lezou špatně hřebíky.
Samozřejmě, že na venek je to na dlouhodobý použití málo, ale jako dočasná impregnace mokrýho dřeva, než to vyschne, to stačí.
Přípravky s kyselinou boritou se dají koupit pořád.
http://www.ochranadreva-brutus.cz/produ ... /lignofix/
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Pokud by to bylo ze suchého dřeva, působením změn vlhkosti a teplot by se spoje postupně rozvolnily a konstrukce by nebyla stabilní.
Jirka
Kromě toho se čerstvé dřevo líp opracovává a řeže.
Tuhle(je to pár roků) shořel paní královně v Anglii nějaký vzácný dřevěný palác a říkali, že byl z dubu a musel tehdy montovat(vyřezat) ze syrového dřeva, protože po vyschnutí by dřevo bylo moc tvrdé a nedaly by se na něm vytvořit ty kudrdlinky. Trochu jsem to všechno zjednodušil, ale princip zůstal.