Windows 10
Moderátor: Moderátoři
Ta představa si platit aktualizace je velice pravděpodobná. Akorát se zarážím nad cenou, za kterou budou chtít ty Win10. Opravdu jsem čekal stokoruny, jako u Applu.
..
...
Ať žije zdejší FOSILOVNA
Standa99 píše:.. to byl u Windows hlavní důvod (Linux umí PAE), proč se přešlo na 64-bit.
Kdyby to udělali jako u Linuxu, tak by byl pokoj. Nakonec, kolik lidí co má 64-bit. systém, tak má 16 GB a více paměti ? Většinou mají jen 4 GB nebo 8 GB, ale to jen vyrovnávají stav k tomu, co umí 32-bit na 4 GB.
A jaká je cena nových W10 OEM verze ? A kolik za upgrade ?
S RAM to je naprd, před 3 lety (29.4.2012) jsem kupoval 16 GB DDR3 za 2344,-, na podzim vyhořela továrna Hynixu a ještě dnes jsou ceny o cca 800,- vyšší. Kdyby nyní stálo 16 GB pod 2000,-, tak by byly všude.
..
...
Ať žije zdejší FOSILOVNA
Ovšem brzdou rozšíření mezi veřejnost bylo to, že od počátku se počítalo jen s tím, že budou přednostně sloužit pro CAD/CAM aplikace (včetně reklamního a filmového průmyslu) a koupí si je jen ten, komu se musí samy zaplatit. Tomu odpovídala jak cena hardware, tak licencí. A za každou změnu (třeba výměnu příslušenství na SCSII řetězci za jiný model) se musel obvykle zaplatit tzv. produkt-kód, aby bylo zařízení z programu přímo přístupné.
Jenže PC byla levná, kopírování instalaček se zabránit nedařilo, mimo firmy pak kontrola, zda vůbec má někdo zaplacenou licenci DOSu, neproveditelná, no to se to PéCéčkům rozšiřovalo do světa.
Možná, kdyby se k ochraně licencí takto laxně stavěl Jobbs, mohl být dnes světově nejrozšířenějším počítačem McIntosh...
Ano, všechno spěje k tomu, že všichni budeme platit za všechno. Ale pochybuji, že by z té miliardy prodaných licencí na nějaký prográmek dostal jeho autor byť jen celou jednu korunu od každého uživatele, který za něj zaplatil distributorovi dvě tisícovky...
Oprášíme ZX Spectrum, v něm jde operační systém aktualizovat jen výměnou EPROM...
Standa99 píše:Jenže "kyslíky" jsme mohli obdivovat max. na Invexu....
Já jsem udržoval 3 kousky O2 v práci, a to od roku 1997 do roku 2008, bez jakékoli aktualizace, vlastně jsem jen pravidelně zálohoval data "zadem", protože zálohování bylo povolené jen na streamer a ten už dlouho nesloužil a s jiným se to nebavilo, ty počítače pak vzaly krátký konec - kvůli stěhování se musely vypnout.
Zapnout se podařilo jen jeden, ale i tomu se do dvou týdnů zadřel HDD. Systém k instalaci jsme nikde na ničem neměli (uměl to ze streameru, ale ten už nám, jak jsem psal, k ničemu nebyl), navíc už jsme měli nové CAD pracoviště, tak jsme je jen krátce oplakali.
- Artaban001
- serviceman
- serviceman
Pokud chcete technicky podložené informace, tak něco je tady:
http://arstechnica.com/information-technology/2015/08/even-when-told-not-to-windows-10-just-cant-stop-talking-to-microsoft/
http://arstechnica.com/information-technology/2015/08/windows-10-doesnt-offer-much-privacy-by-default-heres-how-to-fix-it/