dálková synchronizace oscilátorů..
Moderátor: Moderátoři
- Artaban001
dálková synchronizace oscilátorů..
přitom mají kovový pouzdra. Je možný, že by se dokázaly "spojit" díky ultrazvuku? - u jedné konstrukce tzv "bat detectoru", neboli detektoru netopýrů bylo tvrzení, že dokáže "slyšet" i kmitání krystalu v hodinkách..
(lokální zdroj ultrazvukové frekvence se odečítá od zvukovýho projevu netopýra a výsledkem je lidským uchem slyšitelný zvuk)
- Artaban001
Ale nezkoušel jsem je dát od sebe dál, pokud si vzpomenu, vyzkouším.
Jirka
Synchronizace oscilátorů nebo dokonce elektromagnetů mi prostě připadá v případě ručkových digitálek nemožná.
Viděl bych to tak, že na začátku je nepravdivý předpoklad a k němu se pak vymýšlejí teorie, které ho mají vysvětlit.
To je ono, kdyby byly v synchronizaci, tak rozdíl nebude prakticky stejný, ale žádný.jiriS píše:....Postavil jsem je vedle sebe, nastavil přibližně stejný čas a v do dneška jdou prakticky stejně (při občasné kontrole minuty sedí a rozdíl mezi vteřinovkami je prakticky stejný).
- Artaban001
No a u těch hodinek nejde o elektromagnet. Ten je už výstup. A digitální hodinky neřeším, protože jejich technologie je odfláknutá u většiny výrobců (mají nekvalitní krystaly, takže se některý předbíhají a některý opožďují). Zato strojky do většiny náramkových ručkových hodin dělá MYIOTA a ta ty oscilátory nějakým způsobem elektronicky kalibruje. Údajně tak, že se nechává oscilátor běžet úmyslně rychleji a v čipu se naprogramuje, kolik cyklů má dělička vynechat.. No zkrátka - kdyby ten krystal byl doopravdy schopen vysílat ultrazvukovou frekvenci, tak by se mohli v vhodné blízkosti "vzájemně podržet" na nějaké frekvenci jednoho z nich, nebo na nějaké mezi.. (stále se bavíme o rozpětí frekvencí o pár HZ v rámci možnosti toho krystalu)
Jinak, kdyby to bylo, jak píšeš o tom, že se občas "sejdou", tak by to bylo poznat na minutový ručce - nebyly by stejně..
Tomu nerozumím. Kde to píšu?Artaban001 píše:...Jinak, kdyby to bylo, jak píšeš o tom, že se občas "sejdou", tak by to bylo poznat na minutový ručce - nebyly by stejně..
Každý máme holt jiný názor.
Když jsou ty strojky MYIOTA tak kvalitní a individuálně kalibrované, tak je logické, že jdou na stejné teplotě "stejně". To spíš podporuje úvahu , co napsal jako první termit256 a já s tím souhlasím.
Kromě toho , krystal v hodinkách nemá reagovat na kdejakého okolního netopýra nebo plašič kun, ale má být pokud možno stabilní a jet si na své frekvenci.
Při psaní jsem je šel zkontrolovat, vteřinovky se prakticky lišily v jiném poměru, ale tentokrát byl už rozdíl v minutách. Ale před časem mi jedny hodiny spadly a běžely nějakou dobu v horizontální poloze.
Před chvílí jsem je nastavil nastejno, jestli nezapomenu, zkusím to sledovat.
Jirka