Čidlo ABS - Škoda Roomster
Moderátor: Moderátoři
-
petrfilipi
Čidlo ABS - Škoda Roomster
Minulý týden jsem řešil problém s nefunkčním ABS systémem na sestřině Roomsteru. Při malých rychlostech ji ABS "tukalo" do pedálu". Diagnostika hlásila něco jako "sporadicky vadný signál z pravého předního kola". Tak jsem koupil nové čidlo, staré vyndal (bylo dost ojeté - viz obrázek) a závada zmizela. Ale po týdnu je to tady zpět, opět pravé přední kolo. Sestra s tím zajela ke kámošovi do servisu a čidlo vyndali (ještě jsem ho neviděl), údajně má na sobě nějaké známky lehkého mechanického opotřebení.
Neřešil jste někdy někdo něco s takovýmto čidlem?
Co je to za čidlo - má to 2 dráty a ohmický odpor jiný podle polarity připojeného měřícího napětí, navíc i podle rozsahu měřidla (de facto to vždy ukazuje asi poolvinu rozsahu (na 20MOhmech asi 9MOhm, na 2MOhmech asi 900kOhmů až k 600Ohmů na 2kOhmech).
Co je jako protikus na ložisku? Je to nějaký kroužek s mechanickými výčnělky nebo magnetický kroužek se střídavými magnety?
Když jsem zkušebně nasadil čidlo a zkoušel otáčet kolem, tak jsem nebyl schopen cokoli naměřit (generovaný proud/napětí, změnu odporu, frekvence, prostě nic).
Děkuji za případné reakce.
Petr Filipi
- Přílohy
-
ABS čidlo.jpg- (288.19 KiB) Staženo 320 x
- Artaban001
-
petrfilipi
Ale trochu mi vrtá hlavou, proč by měla cívka jiný odpor podle toho, jak přiložím ss měřící šňůry.
A neměl bych v systému s perm.magnetem, cívkou a otáčejícími se zuby naměřit nějaké generované napětí (vždyť i měřák je generátor ss napětí).
- Přílohy
-
ABS.jpg- (79.49 KiB) Staženo 377 x
K poškození senzoru může dojít jeho mechanickým obroušením o příliš blízkej kroužek, anebo naopak při velký vzdálenosti může docházet k výpadkům impulsů. Jednotka ABS přitom předpokládá, že majitel auta není de.bil a na všecky kola má namontovaný stejný gumy a má je i přibližně stejně nafoukaný - potom prudší změna frekvence impulsů od jednoho kola vůči ostatním znamená smyk a pozvolná změna frekvence únik vzduchu z gumy...
Aby čidlo pracovalo jako alternátor, musel by kroužek v ložisku bejt magnetickej a ještě ke všemu by musel mít zuby zmagnetovaný ve střídavým pořadí "sever x jih". Existujou samozřejmě i takový snímače - ty jsou ale citlivý na vnější magnetický pole...
A kutilmile - nelituju tě
- Artaban001
-
petrfilipi
badoch píše:Já bych se zeptal jinak. Nedělal něco někdo s nábojem? (výměna ložiska atd.) A protože je špatně usazený tak obrousí hlavu snímače.
Jo, ložiska jsou vyměněná, ale asi před rokem. Tak jsem tomu nepřikládal takovou váhu, když to rok běhalo.
Nevěděl jsem totiž, jak vypadalo čidlo ABS před výměnou - jinými slovy zdali bylo obroušeno starým nebo novým ložiskem. Ale vzhledem k tomu, že nové čidlo ABS šlo zasunout na místo starého úplně bez problémů tak jsem měl za to, že ložisko je usazeno dobře, resp. že jeho zuby nejsou v dráze ABS čidla.
Vyměnit čidlo je sranda (pokud jde nedestruktivně vyndat - pravé šlo dobře a když jsme se chtěli zkušebně podívat na levé, tak jsme ho prostě nevyndali), ale jen tak zbůchdarma měnit ložisko se mi nechtělo, navíc není nejlevnější.
On tedy ten opravář, který měnil ložiska, je stejně doveda. Hlavní konektor do řídící jednotky ABS má tak rozehnuté kolíky od nějakých vpáčených měřících sond, že je vůbec zázrak, že to má ještě kontakt.
Na levém kole byly původně brzdové destičky s kontrolou opotřebení. Po výměně od dovedy jsou tam destičky bez kontroly a na konektor je nasunutý protikus, aby do něho nepršelo. Že by se doveda majiteli auta zmínil že tam dal jiné (asi levnější) destičky, to ne.
Prostě co si člověk neudělá sám, to dneska není tak úplně OK.
PF
- Přílohy
-
Konektor ABS.jpg- (255.88 KiB) Staženo 410 x