Zpracování proudové smyčky 4-20mA

Měřáky, automatizační technika, regulační technika

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
PaKo

Zpracování proudové smyčky 4-20mA

#1 Příspěvek od PaKo »

Dobrý den
Prosím vás o pomoc při řešení problémů s proudovou smyčkou. Omylem jsem si objednal čidlo podtlaku s proudovou smyčkou 4-20mA místo binárního výstupu. Tak bych si nyní potřeboval postavit převodník z této proudové smyčky na tři binární výstupy. Každý výstup by spínal při jiné hladině podtlaku( proudu). Jednou jsem dělal podobný převodník pomocí operačních zesilovačů, ale tam jsem měl výstup ze senzoru 0-10V. Ale s proudovou smyčkou si bohužel nevím rady.
Předem vám děkuji za pomoc.
serviceman

#2 Příspěvek od serviceman »

Pro "current loop receiver" najdeš na Googlu dost zapojení, třeba jen velmi jednoduché s jedním OZ, které má napěťový výstup. Pak stačí třeba už jen tři komparátory.
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
Bernard

#3 Příspěvek od Bernard »

Když zakončíš proudovou smyčku odporem 500 Ω, docílíš výstupní napětí 2 až 10 V, a ty binární výstupy získáš pomocí komparátorů. Nebo dáš zakončovací odpor 625 Ω, výstupní napětí bude 2,5 až 12,5 V, odečteš 2,5 V a máš použitelné to svoje původní řešení 0÷10V. Čili převedeš úlohu do tvaru, kterého řešení je už známé - postup oblíbený matematiky. :wink:
Tady na konci je nějaké principíální schéma: http://sound.westhost.com/appnotes/an011.htm
Jimmi2

#4 Příspěvek od Jimmi2 »

Proudová smyčka má jednu zásadní výhodu oproti napěťovému výstupu - eliminuje se odpor kabelu atd.
Takže stačí snímat napětí na rezistoru umístěného na konci a máš z toho přesný napěťový výstup.
PaKo

#5 Příspěvek od PaKo »

Děkuji všem za reakce a jednoduché řešení! Jdu to vyzkoušet!
Pompan

#6 Příspěvek od Pompan »

Dobrý den, předem se omlouvám jestli se můj dotaz tak úplně netýká tohoto tématu.Nicméně řeším problém s rozdělením proudové smyčky. Popíši vám to co nejjednodušeji dokážu. Potřeboval bych rozdělit proudovou smyčku která mi přichází z řídícího automatu do dvou rozdílných zařízení, přičemš musí zůstat hodnota na obouch větvích stejná jako na počátečním přívodu. Napadlo mně řešení pomocí nějakého galvanického oddělení. Proisím o radu zda by to šlo udělat bud pomocí toho oddělení popř. nějaké konkrétní zařízení, nebo jinak.
Jimmi2

#7 Příspěvek od Jimmi2 »

Myslím, že v nejhorším případě se můžou ty dva vstupy napájet sériově z té jedné smyčky. Výstupní proud se udržuje automaticky na správné úrovni, bez ohledu na zapojení. Ale má to svá rizika. Asi by bylo vhodnější to napájet přes dvě galvanická oddělení, také do série, nebo opakovač proudové smyčky.
Pompan

#8 Příspěvek od Pompan »

sériové zapojení mně také napadlo. obávám se však že není úplně ideální, proto vám popíšu o co konkrétně jde. Proudová smyčka mi přichází z řídícího automatu, a vstupuje do frekvenčního měniče pro čerpadlo. Potřeboval bych tu samou smyčku návést zpět do automatu jako zpětné hlášení o stavu f. měniče. Po brouzdání na netu jsem narazil na tento oddělovač http://www.jsp.cz/cz/sortiment/seznam_d ... -6185.html , jen nevím zda to bude fungovat. Komunikuji se servisní linkou tohoto prodejce, zatím však nic nevím. Po proudovém opakovači se podívám, po pravdě jsem se s ním ještě nesetkal.
Mnohokrát děkuji za radu.
serviceman

#9 Příspěvek od serviceman »

"Ta samá" smyčka je zpět do vysílače zavedena proudem už ze své podstaty. Nějak mi uniká smysl. Rozumím tomu tak, že chceš zavést zpět jednu další smyčku?
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
Pompan

#10 Příspěvek od Pompan »

Ano chci zavést zpět další smyčku. Původně byla připojena na proudový výstup měniče. Ten však vyhořel a nová výstupní karta měniče je cenově neúnosná.
Pompan

#11 Příspěvek od Pompan »

smysl spočívá v tom aby obsluha tohoto zařízení viděla na kolik procent se točí čerpadlo. protože ho ovládá pomocí nastavení průtoku na průtokoměru za tímto čerpadlem ( průtokoměr ovládá měnič, měnič ovládá čerpadlo) obsluha si nastaví prutok, ale nyní nevidí na kolik se točí čerpadlo
Ruprecht

#12 Příspěvek od Ruprecht »

v nejhorším případě se můžou ty dva vstupy napájet sériově z té jedné smyčky

To není nejhorší případ, to je běžná průmyslová praxe. Např. proudová smyčka z čidla do PLC a samostatného panelového zobrazovače zároveň.
Ale tady se asi chtějí dvě samostatné smyčky, jedna vstupní do měniče a druhá výstupní z měniče do zobrazovače...
Když promluví, tak buď kňučí, nebo lže.
Jimmi2

#13 Příspěvek od Jimmi2 »

Já si jen nebyl úplně jistý, přeci jen jsem to naposledy kreslil před mnoha lety 8-)

Jestli jsem já správně pochopil problém, tak FM čerpadla je ovládán proudovou smyčkou a ty chceš ještě někde zobrazit, na kolik % je to nastaveno?
Pak tedy buď přímo zobrazovat tu ovládací smyčku, ale bude to informace virtuální. Jistota je jenom ten proudový výstup z FM, ale pokud vyhořel, tak to samozřejmě nepůjde.
frantajetel11

#14 Příspěvek od frantajetel11 »

Já nějak nechápu proč tam tu smyčku chceš ještě jednou, když ti stačí tuhle smyčku jenom "indikovat". Na to by měl stačit nějakej (třeba panelovej) mA metr - akorát MUSÍ mít galvanicky oddělenej vstup 4 - 20 mA.
Nevim teda jak velkej úbytek vznikne na tom vstupu měniče, aby to uživilo i ten mA metr. Další věc je, jak rychlý jsou změny na tý smyčce - aby to ten mA metr stíhal nějak rozumně ukazovat...
Jimmi2

#15 Příspěvek od Jimmi2 »

Proudová smyčka v principu úbytek nemá.
Jedna věc je indikovat úroveň řídícího signálu (což je vcelku zbytečné) a druhá odezvu od FM, co se tam doopravdy děje.
Odpovědět

Zpět na „Měření, regulace a automatizace“