diferencni zesilovac-vstupy s offsetem
Moderátor: Moderátoři
diferencni zesilovac-vstupy s offsetem
Mel jsem nejakou mylnou predstavu ohledne funkce zapojeni diferencialniho zesilovace. Myslel jsem, ze pokud na vstupy zesilovace privedu signal, ktery muze byt posunuty nejakym offsetem do plusu nebo minusu, tak to nebude mit na vystup vliv. Nejak jsem to urcitou dobu nedokazal vstrebat, ale po simulacich uz to snad chapu. V mem konkretnim zapojeni by mi to nemelo moc vadit (pokud signal na vysilaci strane dobre svazu na zstejny potencial s prijimaci stranou-zesilovacem), ale zajimalo by mne, zda se bezne pouziva i nejake zapojeni, ktere by ten zmineny offset vstupniho signalu eliminovalo a neuplatnil se na vystup. Prikladam snimek ze simulace a zapojeni klasickeho diferencniho zes. , ktery je ovlivnen vstupnim offsetem.
Predem diky za pripadnou diskuzi.
- Přílohy
-
difer zesilovac.JPG- (242.51 KiB) Staženo 288 x
Zajimalo me spis, zda se pouziva nejake jine zapojeni, ktere by na vystup neuplatnovalo vstupni offset?
- serviceman
alvr píše:...Kdyz dam na vstuy napr. +6 a +6V, tak je vystup 0V. Kdyz dam napr. +6V a +5V, je vystup +2V. To mi vysvetluje, ze to zesiluje diferencialni signal, ale prenasi offset i na vystup...
Ale to je přece v pořádku: mezi vstupními signály je rozdíl +1 V, operák má nastavené zesílení 2, takže na výstupu se objeví +2 V. Když ta vstupní napětí přehodíš navzájem, na výstupu se objeví -2 V, i když na vstupech bude +5 V a +6 V, tedy ofset kladný.
- serviceman
- Přílohy
-
OZ-cmm.png- (33.45 KiB) Staženo 190 x