Sony KV-32FX65 K 100Hz Trinitron - konvergence
Moderátor: Moderátoři
Sony KV-32FX65 K 100Hz Trinitron - konvergence
Jsou rozhozené barvy. Jakoby když má zobrazovat bílý čtverec, tak ukazuje tři vedle sebe - modrý, zelený a červený. U jedné sony se mi to povedlo seštelovat vzadu na obrazovce takovými kroužky. Moje otázka zní, je možné toto v domácích podmínkách seštelovat? Je na to nějaký postup? Nebo metoda pokus omyl. Děkuju
Název vlákna upraven podle pravidel
Hill
Nevím jak u trinitronu, ale u normální inline je to tak, že jsou 3 dvojice. První posouvá všechny paprsky dohromady a nastavuje se s ní barevná čistota. Tím se začíná - nastaví se, aby červená byla červená po celé ploše, zkontroluje se modrá i zelená.
Další dvě dvojice pak posouvají červenou a modrou - jedna proti zelené, druhá proti sobě navzájem. Zelená se při tom nehýbe. Na to je potřeba na obrazovce zobrazit mříž a mít trpělivost. Souhlasným otáčením příslušné dvojice se mění směr, vzájemným otáčením prvků dvojice výchylka. Nejdřív se vypne zelená a srovná se modrá s červenou, pak se zelená zapne a spojí se fialová (červená + modrá dohromady) se zelenou.
Jenže to všechno platilo u starších TV, u nových byl taky kroužek jen jeden přesně zmagnetovaný z výroby případně u monitorů to šlo přes service menu.
A šasi je AE-5.kentan píše: Typ tv je KV-32FX65 K 100Hz.
Ale tohleto mělo být hned v zadání (oprav!)- nečteš PRAVIDLA
Tady máš k tomu kompl. servismanuál.
Nestahoval jsem ho, ale ve většině sm bývá i postup seřizování VC.
Telka je ale širokoúhlá (16 : 9) a seřízení takové obrazovky je ještě náročnější.
Postupy seřizování tady nejlépe popisoval Hill - stačí pohledat (ale seřizování Trinitron obrazovek je odlišné od běžnějších IN-Line !!!).
Řekl bych, že jako laik si docela troufáš.
Popis chyb konvergence najdeš v tomto vláknu, v mém příspěvku je pak odkaz na seřízení statických konvergencí. Obrazce, co jsem tam dal, si nahraj třeba na flešku a přehrávej si je v settopboxu jako fotky, případně vypal na CD a v přehrávači DVD si je zobraz.
Stačí ti vlastně jen jeden a ještě černobílý.
Ty ostatní obrazce ukazují, co má vliv na jakou chybu.
Ovšem Kokúň má pravdu i v tom, že Trinitrony prošly více vývojovými stupni, než obrazovky PIL, a to seřízení může nakonec vyžadovat dost podstatně odlišný postup. Ale s tím ti nejspíš nepomohu, protože konvergence na širokoúhlé CRT obrazovce jsem nikdy neseřizoval, natož na trinitronu.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Dneska je hromada možností, jak poslat rozumné foto problému a pořád na to nějak zapomínáme....
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Statické konvergence v horizontálním směru se můžou dělat u trinitronu elektricky přes vn dělič umístěný v obrazovce, ven je vytažená část odporu proti zemi, tam bývá vn trimr 100Mohm proti zemi.
Ten není moc stabilní a ani vysokohmový dělič v obrazovce.
První si měl zkusit, jestli to tam tak je a jestli ten trimr na to reaguje.
Co takhle stáhnout si někde servis manuál, u CRT televizí tam byl postup seřízení konvergencí většinou popsaný.