senzor hladiny vody
Moderátor: Moderátoři
-
petrfilipi
Vlastní sonda je nerezová 8mm tyčka, vzadu provrtaná a do ní je zaletován vodič asi 2,5mm2 (aby to mělo nějakou mechanickou pevnost).
Pro upevnění jsem použil staré 1/2" nástěnky a svařil jsem si konstrukci, kterou jsem lehce přidělal do místa měření. Sondu jsem připevnil dvojitými objímkami právě na ty 1/2" trubky.
Prostě něco jako tady: http://www.cerpadlo-cerpadla.cz/cerpadl ... diny-nerez
PF
- jova1
- Kontaktovat uživatele:
Jako čidlo je tam použitý termistor nebo výkonový tranzistor zalitý v izolaci. Ta součástka je trvale ohřívaná procházejícím prodem a pokud je ponořená pod vodou tak je ochlazována. Když se vynoří, tak se ohřeje a operák to vyhodnotí a zastaví čerpadlo. Žádné vodivé spojení s vodou, žádná údržba.
Když jsem doma řešil rozvod vody po zahrádce, namontoval jsem na čerpadlo tohle zařízení.http://www.e-cerpadla.cz/ovladaci-jednotka-pedrollo-easysmall-230-p-8041.html
Funguje to spolehlivě, otočím kohoutkem a zapne se čerpadlo, zastavím kohoutek, čerpadlo se vypne. Je tam zabudovaná i ochrana pro běh nasucho. Stačí jen ta jednotka a čerpadlo. Žádná tlaková nádoba, tlakový spínač... Na toho mališe to zřejmě, ale nebude. Chce to oběhové čerpadlo kterému nevadí uzavřený výtok.
- Přílohy
-
uz.jpg- (23.23 KiB) Staženo 85 x
- Artaban001
Voda se k prostoru s tou elektronikou nedostane, ale páry ano a ty zkondenzují uvnitř a voda nemá kam jít. Takže úplná vodotěsnost byla na škodu, když to není plynotěsný..
Jinak jsem zkonstruoval obvod, na který odkazoval kolega ve druhém příspěvku. Zařízení mi sice funguje ale pouze pokud mám krátký (cca metr dlouhý) kabel k čidlu, když ho mám dlouhý 20 metrů tak už nefunguje, neměl jsem po ruce trimr pro nastavení R2 tak jsem laboroval s odporama a nepovedlo se mi to s takto dlouhým kabelem nastavit, ještě mě napadlo jestli nemůže být zrada v tom, že jsem měl kabel smotany, kdybych ho rozvinul možná by to fungovalo, až bude čas tak to vyzkouším s trimrem a natahnutym kabelem.
- Artaban001
Jirka
- Artaban001
- weed_smoker
- Artaban001
Jinak elektromagnetický čerpadla nejsou příliš náchylná na rozumně krátký běh na sucho. Není v nich žádný píst, ani ucpávka. Tlak vytváří vibrující něco jako gumová membrána. Voda je hlavně pomáhá líp chladit.Takže i jakýkoliv průtokový spínač by byl řešení.