mám dotaz - existuje nějaký vzorec, který bych mohl použít pro výpočet maximálního teoretického dosahu vysílače (DVB-T, FM a DAB) pro normální venkovní anténu?
Oč mi jde: mám data z ČTÚ o umístění vysílačů a jejich ERP (přesněji o efektivním vyzářeném výkonu; celkovém výkonu, který by bylo nutné vyzářit dipólovou anténou, aby bylo v daném směru dosaženo určité intenzity záření) a chtěl bych si do mapy nakreslit kolem vysílače kolečko, kde by ještě bylo možné teoreticky jej zachytit. Je mi jasný, že tam reálně mimo výkonu hraje ještě milion dalších okolností, které to ovlivní, ať už to bude lokalita a její geografie, počasí, anténa přijímače, přijímač samotný atd atd. Chtěl bych skutečně jen teoretickou hodnotu dosahu v ideálních podmínkách.
Na digizone jsem našel následující vzoreček:
Kde k tomu uvádějí
Podle tohoto vzorce tedy zjistíme teoretickou hodnotu pole „E“ v místě příjmu, vzdáleném od vysílače „r“ při efektivním vyzářeném výkonu „P“. To však za předpokladu příjmu pouze přímé vlny, v ideálních podmínkách bez odrazů, lomu, případně zanedbání útlumu atmosféry. Tato „intenzita elektrického pole“ se značí E a je udávána ve Voltech na metr (V/m). (http://www.digizone.cz/clanky/jak-fungu ... a-signalu/)
Ale bohužel netuším jak zvolit E, aby to ještě průměrný přijímač (resp jednotlivé přijímače DVB-T, FM a DAB) dokázal zachytit a zpracovat.
Díky moc za spolupráci u tohohle vskutku nestandardního dotazu