Kompenzace jaloviny-pokračování

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Ilem

#31 Příspěvek od Ilem »

Při zapnutí to nepadá, mám tam softstart. Až asi po 1 hodině chodu. Pokud se nepletu, jistič by měl podle normy vydržet 1,41 násobek nominálního proudu (nebo je to 1,14, teď si nejsem jist), v každém případě trvale 15A by neměl být problém. Ale je. Myslel jsem, že je to jalovinou, ale možná je vadný jistič. :cry:
Ilem

#32 Příspěvek od Ilem »

Zeptám se tedy ještě jinak. Budu vypadat jako Lama, ale což. Cívky nikdy nebyly má silná stránka. Takže dotaz: Když změřím proud do trafa naprázdno, dá se předpokládat, že měřím převážně jalový proud trafa (činná složka by měla být v podstatě zanedbatelná)? Pokud je za trafem odporová zátěž, po připojení zátěže by tento jalový proud měl zůstat stejný a zdvihne se činný proud. Uvažuju správně nebo špatně?
Ilem

#33 Příspěvek od Ilem »

Tak jsem něco našel, ale stejně nejsem moudrý.
"Celkový odebíraný jalový výkon Q je tvořen z jalového výkonu při chodu naprázdno Qo ,
který je asi 1-3,5% jmenovitého výkonu transformátoru a z proměnného jalového výkonu pro pokrytí
rozptylového magnetického toku, který se zvětšuje se čtvercem zatížení transformátoru,
tj. Q = Qo + uK . (I/IN)2. SN ,
kde S N (IN ) je jmen. výkon (proud) transformátoru."

Jenomže nevím, co je uK. Neví to někdo? Díky.
Bernard

#34 Příspěvek od Bernard »

To uK ve vzorci je tzv. napětí nakrátko, což znamená takový podíl vstupního jmenovitého napětí primáru, při kterém teče zkratovaným sekundárním vinutím právě nominální velikost výstupního proudu. Normálně se uvádí v procentech, třeba 5%, ale ten vzoreček to chce bez procent, tedy 0,05.
Ilem

#35 Příspěvek od Ilem »

díky, taky mě to mohlo napadnout :oops: většinou se píše s velkým U
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“