vypínat modem nebo ne ?

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Neniu

#31 Příspěvek od Neniu »

tomasjedno píše:To, že řešení neznáš, ještě neznamená, že neexistuje.

Já někde říkám, že neexistuje? Píši, že neexistuje rozumná ochrana a to je trochu rozdíl.

Mohu vědět, jak se tedy bránit proti přímému úderu blesku?
PotPalo

#32 Příspěvek od PotPalo »

Behemot píše:...Ušetřil co, pět korun ročně a za vybitou baterku dával 20 plus zbytečný hrabání v case? .....

PC vypínam z 230AC, zapnem len keď niečo robím, a baterka CR2032 mi v ňom slúži už cez 10 rokov. Tiež navzdory upgrage skoro všetkého mám v ňom pôvodný zdroj, ktorý tiež perfektne funguje.
Je na čase vymeniť primátora Bratislavy, a celú tú neschopnú pakáž okolo.
tomasjedno

#33 Příspěvek od tomasjedno »

Neniu píše:
tomasjedno píše:To, že řešení neznáš, ještě neznamená, že neexistuje.

Já někde říkám, že neexistuje? Píši, že neexistuje rozumná ochrana a to je trochu rozdíl.

Mohu vědět, jak se tedy bránit proti přímému úderu blesku?

To chceš řešení na jednu řádku textu? Protože každý složitý problém má nejméně jedno jednoduché špatné řešení, zde je: kup si balík hromniček.

Pokud chceš solidní a funkční řešení, buďto si na to zjednej někoho, kdo to umí, anebo si to naštuduj. To není o tom, koupit si jednu krabičku a píchnout ji do zásuvky. Pro začátek by ti mohlo stačit tohle: www.kniska.eu
a kdyby ses do toho chtěl zabrat hlouběji, tak třeba https://www.dehn.de/sites/default/files ... planer.pdf
IEC 62305 a další návazné normy (na SPD, zemniče atd. atd.).
Neniu

#34 Příspěvek od Neniu »

Upřímně řečeno, jak Kníšku, tak i další zdroje znám. V práci máme přepěťové ochrany instalované přímo od projektantů zařízení a fungují dobře. Přesto při bouřce občas něco odejde, i s tou ochranou, a při přímém zásahu blesku to odejde určitě.

Energie blesku je tak obrovská, že ochrana proti ní je téměř nemožná. A pokud by se to přeci jenom povedlo (ochrany A, B, C, stínění, kvalitní uzemnění, pospojování, předimenzování vstupů...) tak to bude tak drahé, že se to nikdy nevyplatí.

Ale jsme již poněkud daleko od původního dotazu.

Můj názor k němu již zazněl, prostě si myslím, že je lepší techniku v době její nepotřebnosti vypínat. Kvůli ochraně proti přepětí (byť ne úplně dokonalé), jako ochrana proti případnému požáru (byť pravděpodobnost zahoření je malá), jako drobný pokus k šetření energií a záchraně planety :lol: a tak vůbec.
jiriS
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od jiriS »

Po zkušenostech s nahrazováním desek po bouřkách vypínám. Před odjezdem na několik dnů nebo když hrozí bouřky tak i na několik hodin vytahuju i linku z modemu.
Protože to v létě je ale na palici před bouří běhat po baráku a vypínat jednotlivé spotřebiče, vypínám pomocí zásuvek s DO (jedna větev TV+DBTV+video apod., další větev PC+tiskárna apod.). Modem ručně (zatím?).
Ochrany jsou dobré, ale nejsou dokonalé. Jedna věc je, jestli odejde jen nějaká deska, nebo taky shoří barák.
Úspora elektřiny je přidaná hodnota, nevím, jaký mají odběr v STB režimu dnes nové přístroje, ale u jedntlivých starších se úspora ročně dala počítat ve stokorunách ročně na jeden kus.

Jen ty zásuvky na DO jsem musel dodělat, jaksi si nepamatovaly po vypnutí elektřiny, na jaký kód mají reagovat :(
Jirka
tomasjedno

#36 Příspěvek od tomasjedno »

Neniu píše:...V práci máme přepěťové ochrany instalované přímo od projektantů zařízení a fungují dobře. Přesto při bouřce občas něco odejde, i s tou ochranou, a při přímém zásahu blesku to odejde určitě...
No, ony ty kabely v tunelu Blanka jsou taky přímo od projektantů, že.
To, že tam projektanti zařízení namastili ke svým zařízením SPD typu 3, ještě neznamená, že je to chráněné proti bleskům.
Behemot
Doporučuje se dohled moderátorů
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od Behemot »

PotPalo píše:
Behemot píše:...Ušetřil co, pět korun ročně a za vybitou baterku dával 20 plus zbytečný hrabání v case? .....

PC vypínam z 230AC, zapnem len keď niečo robím, a baterka CR2032 mi v ňom slúži už cez 10 rokov. Tiež navzdory upgrage skoro všetkého mám v ňom pôvodný zdroj, ktorý tiež perfektne funguje.

Jo a já mám yettiho ve sklepě. V desítkách základních desek (co mám uložené z rozebraných sestav atd.) se mi bez proudu baterka vybila v 90+ % případů do roka, ale ty to máš deset let. Teď tu o Karkulce…
rnbw

#38 Příspěvek od rnbw »

Ja tiez vypinam PC na predlzovacke a bateriu som menil po viac ako 10 rokoch (Asus P2B). Zalezi od toho, aka je bateria kvalitna a aky je z nej odber.
PotPalo

#39 Příspěvek od PotPalo »

Je jasné, že tie lacné od šikmoočiek dlhšie ako rok nevydržia. Taká kvalitná Litiová Panasonic, to už je iné. Tiež treba pozrieť "date of expire", niekedy predávajú staré zásoby. Ak je tam 2028 tak je to v pohode :wink: :D .
Je na čase vymeniť primátora Bratislavy, a celú tú neschopnú pakáž okolo.
Eleman

#40 Příspěvek od Eleman »

Ale prd. Neni to o tom do kdy vydrží nepřipojená baterka, ale to tom, že ji prostě vycucne základní deska.
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
rnbw

#41 Příspěvek od rnbw »

Spravne navrhnuta doska nema spotrebu vacsiu ako samovybijanie baterie.
Eleman

#42 Příspěvek od Eleman »

Bohužel, praxe je jiná. Zejména u starších desek.
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
rnbw

#43 Příspěvek od rnbw »

Otazne je, co znamena starsie. Napriklad ten moj Asus P2B je dost stary? :D Baterie odchadzaju aj tam, kde sa zdroje nevypinaju. Napriklad mam 24/7 beziaci stroj (AT) a ked som ho kvoli niecomu vypol, tak zabudol nastavenia a cas - bateria mala 0V.

Tie baterie maju obmedzenu zivotnost aj s minimalnym alebo nulovym odberom. Lepsie vydrzia viac, horsie menej.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“