Gramo NC450 (NC452)
Moderátor: Moderátoři
Stroboskopickou stupnici jsem zkopíroval na kopírce z původního talíře. Problém byl, jak ji přilepit k talíři. Zkoušel jsem na vzorcích různá lepidla (epoxid, herkules, chemoprén ...), ale všechna způsobovala roztažení papíru a jeho zkrabatění.
Tak ta stupnice je jedinou slabinou toho nového talíře.
je to trochu offtopic, ale shodné s typem grama. Mám v úmyslu naučit
NC452-ku přehrávat desky pro 78 ot/min. Na www.studioline.cz jsem našel že se dělá přenoska Ortofon Stylus 78. Co si o tom myslíte, šlo by ji nějak nabastlit na originál ramínko, nebo mě čeká nějaké martyrium. Když se koukám na fotku, vůbec nemám anung jak to udělám. Anebo nevíte někdo o jiné přenosce, která zpracuje staré vinyly a šla by lépe přizpůsobit na NC452 ?
děkuji za názory.
St78 jsem montoval do normální stereo OMB vložky, někdo použil tvrdé propojení přímo na vložce, někdo si pohrál se stereo preampem + vážené sečtení za preampem, lze tím snad lépe odstranit hluk.
Preamp - vzhledem k použití MM systému RIAA charku musí mít, otázka je, jestli při záznamu bývala kdysi kompatibilní preemfáze jako dnes. Pro přehrávání desek z 30. let má známý gramofon s krystalovou vložkou a hrotem pro standartní desky, a aby se to dalo lidsky poslouchat, je k tomu preamp, který má přeladitelný low cut a high cut filtr. Tohle umožňuje nastavit zvuk dost podobný mechanickému gramofonu, je možné si nastavit ořezávání toho, co už na desce v záznamu prakticky není.
Hřídelka na motoru je ta tenší(označeni motoru je myslím 300/300) teď přesně nevím ale je to něco kolem 1mm.
Jinak řečeno, skutečně lze použít křivku RIAA, jen zvlnění bude o něco větší, ale +/-2,6dB je taky slušný výsledek, ne?
A kutilmile - nelituju tě
"Pro přehrávání desek z 30. let má známý gramofon s krystalovou vložkou a hrotem pro standartní desky..."
co si myslíte že udělá takové přehrávání s OMB5 na starých deskách s ot.78?
Přežila by to vůbec ? Přece jenom drážky jsou širší, větší rychlost desky..
Jaký je rozdíl mezi OMB5 a Ortofon stylus 78 ?
Totiž zjistil jsem že stylus není nejlevnější, cca 1000.- s poštovným, tak přemýšlím jak to řešit levněji. Těch desek na 78 nemám moc takže to nebude moc efektivní investice, ale asi nic jiného nezbude.
viz http://www.studioline.cz/?lang=cz&eshop ... 52&id=4996
Stylus je stylus, to co je v tvém odkazu je OM78, tj. stylus + nějaký systém. Stylus je použitelný do více systémů. Vzhledem k ceně v tom odkazu doporučuji ověřit si, co vlastně prodávají a jak moc to je Ortofon