Komunikace na 433,92 MHz

Bezdrátová pojítka, vysílací a přijímací technika, diskuze o VF technice, zařízeních a konstrukcích, konstrukce a parametry antén

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Nagant

Komunikace na 433,92 MHz

#1 Příspěvek od Nagant »

Rád bych se zeptal, jak funguje komunikace na 433,92 MHz, tedy konkrétně - k čemu slouží nastavení adresy a zda komunikace probíhá nějak "zašifrovaně".
O co mi jde - koupil jsem si k plynovému kotli bezdrátový termostat Elbock BPT21, funguje vcelku dobře, ale sleduju občas divné věci. Třeba přijímač kotel zapne nebo vypne, aniž by dostal podnět z vysílače.
Před instalací jsem nastavil adresu na vysílači adresu 59 dle údaji na přijímači. Jedná se mi o to, zda může přijímač ovlivňovat i něco jiného, než vysílač stejného typu termostatu někde v sousedství, který je náhodou nastaven stejně.
Dikobraz

#2 Příspěvek od Dikobraz »

To je myslím volná frekvence na které vzsílají i PMR vysílačky , rádiem řízené modely a jiné sračky. Stačí je-li člověk s něčím takovým v blískosti tvého působiště a máš to tak , jak píšeš.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od ZdenekHQ »

PMR jede na 446, 433 spadá do amatérskýho pásma, ovšem tenhle kmitočet je vyhrazenej pro dálkový ovládání. Kódovaný to většinou není, mě osobně se podařilo na bezdrátovej zvonek několikrát zazvonit zapnutím vrtačky nebo vysavače. Čili soused může klidně rušit.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Nagant

#4 Příspěvek od Nagant »

Tak jsem dal dotaz výrobci, prý to může dělat jen jiný vysílač od nich na stejné adrese, po topné sezóně mám poslat celý komplet na přenastavení. Tak to zatím budu sledovat dál.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od ZdenekHQ »

Pokud máš přístup k vysílači nebo přijímači a dá se otevřít, podívej se, co je tam použitý za kodér, popř. dekodér - bývá blízku prvků, kde se nastavuje kód).
Většinou je to opravdu obvod s pevným kódem, jenom se switchem nastaví adresa tak, aby" seděl" vysílač s přijímačem. Pokud by součástí kódu bylo i např. část výrobního čísla nebo byl použitej plovoucí kód, dva vysílače by se nerušily, ovšem bylo by to složitější na nastavení po instalaci a a případné opravě.
Jelikož se nepředpokládá, že by signál měl velkej dosah, tak se tyhle složitější metody většinou nepoužívají.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Nagant

#6 Příspěvek od Nagant »

Podle všeho je to ten jednodušší způsob z toho co popisuješ. Rozdělat to, bohužel, nemůžu.
Nagant

#7 Příspěvek od Nagant »

Máte někdo zkušenosti s novou verzí bezdrátového termostatu BPT21 od Elbocku - s učením kódu a obousměrnou komunikací? Jedná se mi o to, jak je to spolehlivé (jakože ta komunikace u původní "jednosměrné" verze moc není :( )
Nagant

#8 Příspěvek od Nagant »

Eventuálně, poradíte nějaký jiný, spolehlivý bezdrátový termostat?
mihal

#9 Příspěvek od mihal »

Mrkni na Jablotron TP83+AC82, je to na 868MHz s kryptovanim.
Nagant

#10 Příspěvek od Nagant »

Díky za tip, to vypadá zajímavě.
Nagant

#11 Příspěvek od Nagant »

Tak jsem koupil tu doporučenou sadu Jablotron TP83 + AC82 a jsem s tím docela spokojený. :) Není to sice tak uživatelsky přívětivé, jako ten Elbock BPT 21, ale je to 100% komunikačně spolehlivé.
Aktuell

#12 Příspěvek od Aktuell »

Ahojte, nechci zakládat zbytečně nové vlákno tak se zeptám zde. Mám BD zvonek jedoucí na SAW 433 MHz a potřeboval bych vědět zda přijímač pracuje na kódování OOK nebo ASK, vysílač PT4450 (sehnatelný snad jen na e-bay) vysílá obojí, ale náhrady co sem našel vždycky umí jen jedno z nich. Díky za tipy. :-)
Přílohy
prij.jpg
Ukázka přiíjímače
(155.79 KiB) Staženo 223 x
mihal

#13 Příspěvek od mihal »

Mám za to, že tam bude dizajn OOK, ale tomu prijímaču by to malo byť jedno, maximálne sa zmenší dosah. No môžeš to aj rozkresliť.
Odpovědět

Zpět na „Bezdrátová technika a technologie, VF technika“