Mikrokontrolér
Moderátor: Moderátoři
- ebastlirna
Mikrokontrolér
zkoušel jsem zapojit 12-ti tlačítkovou klávesnici do matice s PIC16F628A a narazil jsem na problém s elektrostatikou. Zapojení bylo provedeno na bezkontaktním poli a klávesnice se válela na stole. Při zkoušce programu, který měl rozblikat dvojci LEDek, tolikrát jaká byla hodnota tlačítka se klávesnice (program) chovala pokaždé jinak (stačilo se klávesnice jenom dotknout bez mechanického stisknutí tlačítka, někdy spustila sama, náhodný stav => různý počet blikání při stejné hodnotě).
Nic méně mě napadlo, že s tím bude mít něco společného elektrostatika. Tak jsem uzemnil vstupy (které snímají tlačítka) přes rezistory 10k a vše funguje jak má.
Mordoval jsem se s tím půl dne, s mikrokontroléry teprve začínám. A tak vás prosím, můžete mi vysvětlit proč tomu tak je? Jak správně navrhnout odpory, jestli jsem to vyřešil správně....?
Děkuji.
- monterjirka
Ty odpory jsou správným řešením, ještě je možné přidat kondenzátorek, trochu to zlepší odolnost proti zákmitům tlačítka i když tam je lepší řešit to SW.
Hodnota 10k je celkem rozumná, dá se jít až o řád výše.
V PICech se dá "zapnout" vnitřní PullUp odpor, ale ten je proti +, nastavuje na portu základní úroveň H a L se spíná spojením s GND.
Edit: Když tu dělám dvacet věcí najednou, tak to jiní napíšou mnohem dřív
- ross4435897