frpr666 píše:Pokud existuje promlčecí lhůta u vraždy, proč by nemohla být taky u dluhu?
Ona sice neexistuje "de jure", ale existuje "de facto". Říká se tomu prominutí nebo odpuštění dluhu nebo jeho části a skrývá se i v pojmu "restrukturalizace dluhu". V historii zadlužení států se tak stalo už mnohokrát.
V některých předchozích příspěvcích je poskytovatel půjčky téměř glorifikován na jakéhosi dobrodince, zachraňujícího svého bližního. Ale není tomu tak. Jde o tvrdý a neúprosný byznys. Pojem "dluhová past" nevznikl sám od sebe. Když budu chtít, aby si někdo ode mne půjčil, musím proto vytvářet podmínky a snažit se, aby bylo co nejvíce těch "potřebných". Jak to udělat? Fantazii se meze nekladou. Dnešní metody bankéřů jsou mnohem "sofistikovanější" než metoda hrbáče ze stejnojmenného filmu. A pokud ještě půjčím peníze, které jsem si natiskl na vlastní tiskárně, pak je to pro mne skutečně dobrý byznys.
Napsat, že řekové lhali o stavu deficitu při vstupu do eurozóny je zjednodušené. Ano, někdo lhal a nebyli to jenom řekové. Čísla byla zkreslena záměrně bankou Goldman&Sachs a EU to dále neřeší, protože prý na metodiku banky nebyla podána stížnost.
Lže se i nám. Např. ohledně minimálního vlivu příp. grexitu na českou ekonomiku. Vždyť jenom řecké referendum málem způsobilo další oslabení koruny panem Singerem v důsledku snížení kurzu eura.