Staticka elektrina verzus zvysena vnimavost
Moderátor: Moderátoři
Staticka elektrina verzus zvysena vnimavost
Boro píše:vyboj stat. elektriny napr. z podlahy
Málokdy se to vidí, ale v jedné budově byla zvláštní podlaha, která mě nabíjela při chůzi. Když jsem uzemnil ruku přes kovový kryt výtahu, tak přeskočila jiskřička. Někoho by to snad mohlo vystrašit. Jiný to přejde bez povšimnutí. Tohle video jsem tam natočil.
https://www.youtube.com/watch?v=LOhvfbYzByU
Je to proti logice, čekal bych nižší odpor pokožky vlivem 'orosení stresem' a tudíž snadnější odvod náboje. Na straně druhé se možná mnění vnímavost.
Možná dát konzultaci s elektrickým úhořem...
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Boro píše:...Mne napadlo zase misto tapet pouzit tistene spoje na dokonale odstineni radio a jinych prenosu.......
Niekto zrejme zobral film Puls príliš vážne.
Ale nesouviselo to s psychickým či jiným stavem, ale jen s počasím či stavem místnosti. A taky s korkovými pantoflemi, co dobře izolovaly.
vzhledem k tomu, že jsme v mojí bývalé práci měli docela často audity od výrobců, tak se na tohle doc ela hledělo:
1. každý den se kontrolovala a zapisovala teplota a VLHKOST místnosti, musela být v určitém tolerančním pásmu.
2. každý technik nafasoval ESD pantofle- vystýlka byla vodivá, propojená na podrážku.
3. židle byly speciální ESD, kolečka na nich taky (daly se koupit separe, poznávacím znamením byl žlutý blesk na boku).
4. u vstupu na dílnu byl ESD tester, na který se šláplo, přiložila ruka a on změřil odpor vůči zemi (kdo by neprošel, měl by se správně vrátit a něco s tím udělat, ale zas tak moc se to neprožívalo)
5. měli jsme i ESD vodivé pláště (modré- pěkně hnusné, něco na způsob pláštěnky; bílé- ty byly bavlněné, v nich se dalo vydržet)
6. doporučovalo se používat antistatickou aviváž
Těch věcí bylo víc, přece jen tam už nejsem skoro 8 let, tak si to zas tak nepamatuji. Ale je pravda, že tam jsem ranu od statiky asi nikdy nedostal.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...