Asi mi umírá PC

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

#31 Příspěvek od Celeron »

Nojo, když já mám blbou podmínku aby to mělo ještě LPT, COM, 6x SATA, z toho aspoň 2x SATA3, 6x USB z toho 2x USB3, 1x kamerovej firewire a 2 starý PCI. Takže v podstatě nic jinýho než 1150.
Když ne MSI, tak jsem našel GIGABYTE H81-D3 (rev. 2.0) ale má jen 2x SATA3 a 2xSATA2, USB by sedělo, PCI má dokonce 3, takže přes PCIex1 řadič by šly SATA3 a PATA 133 přidat. No a firevire do PCI mám.
Řeším, jestli má vůbec smysl přemejšlet nad I5 jestli nestačí I3. V podstarě je to taková mašina na kancelářskou práci, občas nějakej CAD.
Nebo abych dal na EKKARa ASUS H81-PLUS :wink:
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Celeron

#32 Příspěvek od Celeron »

Tak jsem na milou UPS ráno připojil časovač z mikrovlnky, kterej nemá zálohu času. Teď večer jsem na něj kouknul a čas vynulován. 8O To je nějaký divný, co? Výpadek rozhodně nebyl, vedle stálo video, co taky nemá zálohu a čas byl OK. Baterka je nová před cca půl rokem a 14,1V, takže asi i nabitá. Že by UPS nějak blbě detekovala síť a občas vygenerovala nějakej nesmysl a špatně přepnula? Zkusím ji do jiný fáze nebo s jiným PC.
Jirka

p32

#33 Příspěvek od p32 »

A ty máš ten "vadnej" PC připojený přes UPS ? A zkoušel jsi jak funguje PC přímo bez UPS ?
Celeron

#34 Příspěvek od Celeron »

Aha, on tu chybí můj příspěvek, kde jsem dostal tip, že podobný problémy dělala UPS jednomu místnímu servisákovi. Tak jsem ji vyhodil, jedu napřímo a zatím 3 dny bez problémů. No ale ještě netřeba jásat, posledně bylo i období 3 týdny, kdy se PC chovalo mravně.
Jirka

xsc

#35 Příspěvek od xsc »

Celeron

#36 Příspěvek od Celeron »

No vidíš, jak je to se mnou špatný, ani už pořádně nevím, nebo nevidím, co kde plácám. :oops: Zázrak je, že aspoň 2 x po sobě plácám to samý. :lol:
Jinak UPS-kou to taky asi nebude, před chvílí zase modrá smrt. Ach jo...
Jirka

xsc

#37 Příspěvek od xsc »

Nakonec to může být deska. Člověk se tomu brání, ale stává se. V práci jsme takhle měli servřík s i7, který si jednou za čas taky vytuhnul. Vyměnilo se všechno kolem (byla i druhá stejná mašina, takže to šlo snadno), a nakonec musela jít deska. Žádná z klasických opravitelných vad to nebyla.
Na té modré smrti, když už to nerestartuje, je teď přesně co?
Celeron

#38 Příspěvek od Celeron »

Nevím, pro nasranost jsem nebádal, potřeboval jsem rychle něco najít na webu a tak hned restart. V logu je zase Kernel 41. Asi bude Hasvell.
Jirka

EKKAR

#39 Příspěvek od EKKAR »

Celeron píše:... Asi bude Hasvell.
Haswell s H-87 plus můžu jedině doporučit. Nezlobí, neprotestuje, akorát doporučuju hned po prvním zapnutí přeflashovat BIOS na nejnovější verzi, ta co se do ní cpe origo nestojí za nic (kvůli podpoře nejmodernějších DDR3 RAMek).
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
xsc

#40 Příspěvek od xsc »

Celeron píše:Nevím, pro nasranost jsem nebádal, potřeboval jsem rychle něco najít na webu a tak hned restart. V logu je zase Kernel 41. Asi bude Hasvell.
Je potřeba mít nastavené nerestartování a opsat si tu hlášku. Z toho jde zjistit, jestli je to chyba kernelu (často HW problém), nebo to padá na nějaký driver. Třeba já jsem schopen XP zabít kombinací flashe a HW akcelerace grafiky, ale jen někdy, když předtím bylo otevřeno jiné videookno. Kdybych z modré smrti nezjistil, že je to driverem od Nvidie, asi bych hledal příčiny všude možně.
Celeron

#41 Příspěvek od Celeron »

Dnes to mý PC už nezvládá ani spolehlivě natáhnout W7. Buď spadne hned a nebo chvíli po natažení. Už nepomáha ani nechat ji ohřát ani přidaný elyty.
Zkoušel jsem v PC bazar Vondra v Hradci, zda by se nenašel board s LGA775. Bohužel, Vondra mi řekl, úzkej profil, DG965SS se dost sypaly a když jsem mu popsal co mi to dělá, tak je to jednoznačně chipset. Docela se divil, že mi to vydrželo makat 8 roků.

Takže Haswell je na cestě.
Měl bych k němu dotaz: Slyšel jsem, že některý boardy nechtěj chodit s novějšíma i3, i5 a i7 procíkama. Board snad nenajde procík. A že to souvisí s tím, že I3 až I7 byly dřív než Haswell boardy. Prý se musí osadit starej procík, přeflashovat a pak dát novej procík. Co je na tom pravdy? Zároveň to má řešit i podporu novejch DDR3 jak se zmiňoval EKKAR.
Dá se nějak z typu boardu a procesoru zjistit aby byly kompatibilní?
Díky
Jirka

xsc

#42 Příspěvek od xsc »

Kompatibilita bývá napsaná u výrobce desky v položce CPU support, kde je i verze Biosu, od které daný CPU chodí. To s tím novým procesorem se stát může, většinou jde flashnutí dohodnout v prodejně.
Jinak je fakt, že 965 čipset se rád sype, ale u mě v práci to vždycky skončilo umřením SATA/IDE řadiče, takže jsem přidal externí. Následující P35 se mi nesypal.
EKKAR

#43 Příspěvek od EKKAR »

Celeron píše:...

Takže Haswell je na cestě.
Měl bych k němu dotaz: Slyšel jsem, že některý boardy nechtěj chodit s novějšíma i3, i5 a i7 procíkama. Board snad nenajde procík. A že to souvisí s tím, že I3 až I7 byly dřív než Haswell boardy. Prý se musí osadit starej procík, přeflashovat a pak dát novej procík. Co je na tom pravdy? ...
To by mohlo připadat do úvahy, kdyby byla deska starší než proc - ale novější deska už má v BIOSu zavedený data všech starších procesorů... Na přesně tuhle situaci jsem narazil právě teď nedávno se svou starší Asuskou - M2N-E, kde ještě neflashovanej původní origo BIOS datovanej 10/2006 neznal Athlona 64+ X2 5200 (Brisbane) s datem vyvedení na trh 2007 a vyhazoval hlášku "neznámý procesor". A stejně mi ještě vyved neplechu, protože při pokusu o flash přímo Asusáckou utilitou se sekla paměť a já musel řešit přeflashování fyzicky vyjmutý flash-paměti v programátoru u Forbiddena, protože BIOS mámoprkna se totálně bloknul a neběželo nic...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
PvvS
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od PvvS »

Tam šlo tuším až o generaci Haswell refresh.. Starší by měly být v pohodě.
Celeron

#45 Příspěvek od Celeron »

Tak netřeba mě nic řešit. Dodavatel mi po dohodě na desku osadí procík a Ramku, flešne bios a dodá to oživený pro instalaci systému. Ostatní HW si osadím a W7 nainstaluju sám.
Jirka

Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“