Měření indukčnosti na multimetru-nechápu

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
padik

Měření indukčnosti na multimetru-nechápu

#1 Příspěvek od padik »

Ahoj. Mám UNI-T UT70A. Je mi záhadou, jak to měří indukčnost,nedá se tomu věřit. Mám dvě cívky, minule změřené s hodnotou 0,3mH. Na jedné jsem odmotal tak, abych se dostal na 0,2mH. Povedlo se. Na té druhé jsem odmotal přibližně stejně a měřák mi ukazuje 3,3mH. Když hned poté měřím tu druhou cívku, ukáže správných 0,2mH. Takhle se to děje na rozsahu 20mH. Po přepnutí na rozsah 200mH mi obě ukáží 0,2.Fakt nechápu a dík za radu.
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Jestli jsou ty špulky na feritovým jádře, tak ho má jedna prasklý - a hejbá se v ní.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Sendyx

#3 Příspěvek od Sendyx »

Mám zkušenosti s několika levnými L-metry, měřitelnost cívek pod 10% rozsahu je špatná. Zkus jednu věc, dej do série s měřenou cívkou nějakou třeba 0,5mH, pochopitelně je dej dost daleko od sebe.
ZVUK2000

#4 Příspěvek od ZVUK2000 »

Trochu mimo. Jedna navijárna dělala cívky. Jejich indukčnost byla ale menší než uváděla. Blondýna navijářka je totiž měměřila položené na navíječce která byla celá komplet kovová :D
fredis

#5 Příspěvek od fredis »

To nemusela být ani blondýna :wink: . Prostě to nevěděla a nikdo jí to neřekl.
padik

#6 Příspěvek od padik »

Sendyx píše:Mám zkušenosti s několika levnými L-metry, měřitelnost cívek pod 10% rozsahu je špatná. Zkus jednu věc, dej do série s měřenou cívkou nějakou třeba 0,5mH, pochopitelně je dej dost daleko od sebe.

Asi nechodí ten nejmenší rozsah. Dvě hodně podobné vzduchové cívky do serie ukážou 0,0 a samostatně má jedna 0,2 a druhá ukazuje 2,5. Zvláštní.
Sendyx

#7 Příspěvek od Sendyx »

Otázka, co píšou v tech. údajích k tomu přístroji. Já jsem kdysi koupil malý LCR metr z Conrada a ten sice měl rozsahy 2, 20, 200, 2000mH a 20H, ale v návodu psali, že nejmenší měřitelná indukčnost je 0,1mH.
padik

#8 Příspěvek od padik »

Sendyx píše:Otázka, co píšou v tech. údajích k tomu přístroji. Já jsem kdysi koupil malý LCR metr z Conrada a ten sice měl rozsahy 2, 20, 200, 2000mH a 20H, ale v návodu psali, že nejmenší měřitelná indukčnost je 0,1mH.

VŠEM SE MOC OMLOUVÁM!! Spletl jsem si rozsahy a namísto nejmenšího měřím na nejvyšším rozsahu, tam bylo jen označení 20. Trdlo jsem, samozřejmě že měřák měří dobře.
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“