Počítač do chaty s jednou fází
Moderátor: Moderátoři
Ta dvoulinková prodlužka , to je dřívější zkušenost, už dlouho nic takového nemám a to se mi povedlo doma, kde o zapojení nemám pochybnosti. Tam byla jasně na vině ta prodlužovačka. Já to myslel jen jako analogii ke dvěma drátů do chalupy.
Tedy, jestli to chápu dobře, pokud to někdy prošlo revizí, což muselo, jinak by těžko ČEZ dal hodiny, pak elektroinstalace v chatě bude dle nějaké normy bezpečná? Špatného vzájemného propojení zástrček bych se nebál, je tam jen jedna jediná, kam dám jezevčíka a na něj PC+monitor.
Jinak jedná se o Českou Třebovou. Do zástrčky se samo zítra kouknu.
HugoZHoR píše:Jinak jedná se o Českou Třebovou. Do zástrčky se samo zítra kouknu.
Česká Třebová je stará instalace určitě TN/C. Koukni do ty zásuvky zda je zapojená jak poslal malůvku Varikap. Jestli ta chajda není opravdu moc stará, tak vlevo by měl být fázový černý drát a kolík a pravá propojená by měl být žlutozelený PEN. To samý bych zkontroloval pokud jsou kovový svítidla, fázovej černej na pupek žárovky a žlutozelenej na kostru svítidla a závit žárovky. Občas ještě vidím vesnickou instalací z 1. republiky natahanou hadrákama a skoro nikde nebyl kolík spojenej s pravou a někde ani ten kolík nebyl, prostě zásuvka se skleněným štítem. No a zkontrolovat to aspoň fázovkou by neškodilo.
A propo, při změně majitele (odběratele) se stopro musel měnit elektroměr. Kdyby to bylo v dezolátním stavu, tak to elektroměrák nepřipojí. Tedy aspoň u nás. Nedávno jsem měnil jedný babí elektroměrovou desku. Musel jsem dát šedivej Premix, měla ještě černou bakelitku a taky ji při výměně nedali elektroměr.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Podívejte se, jak je zapojená zásuvka, případně v ní dotáhněte spoje, jestli si troufáte. Zároveň změřte odpor mezi kostrou PC a zemněním na vytažené zástrčce, i v kombinaci s prodlužovačkou, jestli není vadná šňůra nebo prodlužovačka. Pokud to bude OK a přesto to bude probíjet, pozvěte si elektrikáře k přeměření. To, že připojení kdysi prošlo revizí, neznamená, že je doteď v pořádku - u těchto objektů se periodické revize neprovádějí a tak mezi tím mohlo něco uhnít. Zvlášť pokud je rozvod ještě v hliníku, tak je potřeba aspoň dotáhnout všechny spoje od rozvaděče až do zásuvky.HugoZHoR píše:Tedy, jestli to chápu dobře, pokud to někdy prošlo revizí, což muselo, jinak by těžko ČEZ dal hodiny, pak elektroinstalace v chatě bude dle nějaké normy bezpečná? Špatného vzájemného propojení zástrček bych se nebál, je tam jen jedna jediná, kam dám jezevčíka a na něj PC+monitor.
Jinak jedná se o Českou Třebovou. Do zástrčky se samo zítra kouknu.
- Artaban001
problémem je, že nikdo z nás tu neví, jestli chceš "řádit" pouze vedle elektroměrné skříně, nebo si roztahat zásuvky jinde. Jak si vyrobit ochranný vodič za pomoci chrániče jsem psal výše. JENOMŽE - pokud budeš řádit v dřevěný boudě, budeš muset instalaci provést tak, aby splňovala i protipožární předpisy. Proto by doopravdy bylo nejlepší konzultace na místě činu z elektrikářem - A nejlépe si to jim nechat udělat, protože lidově řečeno - protože by za to měl ručit. Takhle na dálku se to může zvrhnout v lidovou tvořivost. A ta bývá vždy zdrojem problémů.
xsc píše:To bych se dost divil. Pronajímáme v baráku nebytovku, nájemník si přehlašuje elektroměr na sebe. Kromě běžného papírování se nic jiného neděje. To samé, když se známá stěhovala do nového bytu.Celeron píše:A propo, při změně majitele (odběratele) se stopro musel měnit elektroměr.
No vidíš, u nás mění elektroměr i při změně sazby i když je technické provedení stejné. U mě doma například měnili elektroměr při pouhý změně z matky na syna. Jinak pravidelně každej druhej až třetí rok.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
- Jeejda_teda_puvodne