Dnes jsem rozhodil monoblok motoru a pístovýho čerpadla vysokotlaký myčky. Všechno bylo příšerně zarostlý vápencem nebo něčím jiným z vody. Vymontoval jsem 6 jednosměrných ventilků, sundal jsem hlavu čerpadla a dostal se do pístový komory, 3 písty do trojůhelníka. Z hlavy jsem vyšrouboval záslepku, pod kterou byl pojišťovací ventil vysokého tlaku, kterej vrací přebytek tlaku při zavřený výstupní "pistoli". Pojišťovák byl zcela zarostlý a nefunkční, musel jsem ho vylisovat ven. Rozebral jsem 3 simeringy na pístech, co těsní vodu a 3 simeringy co těsní olejovou náplň převodovky. Pak jsem ještě rozebral olejovou komoru, kde je excentr, co pohání písty. Vyteklo asi deci řídkého oleje silně zakalenýho. Komoru, excentr, písty a vratné pružiny jsem vymyl benzínem a zase smontoval, osadil na písty simeringy pro olej a nakonec nalil podle rady místního čerpadláře kompresorový olej až po značku. Po zapnutí motoru to krásně tiše běží a simeringy nepropouští olej.
Všechny zavápněné díly jsem naložil do octa a dal povařit do mikrovlnky. Ohřátí octa na cca 60-70 st neuvěřitelně urychluje rozpouštění vápence. Kupodivu se mě podařilo sehnat všechny o-kroužky tloušťky 1,78 mm ale simeringy jsem nechal původní, musely by se zadat vyrobit za dost peněz a tak až jestli bude myčka makat.
Komplet smontovaný motor a čerpadlo jsem připojil na vodu. Voda z vodovodu cca 5 barů protékala čerpadlem do vysokotlakého vývodu a po zapnutí motoru se průtok trochu zvětšil. Asi to je normální, není to dělaný na průtok ale vysoký tlak s malým průtokem. Tak jsem připojil mycí pistoli, znova zapnul a "do psích ramen"

Pistole teče v prostoru spouště. Zjistil jsem, že to nebyly kroužky ale prasklý plastový kolínko 45 stupňů

Je to přesně v dělící rovině z formy a proto prasklina nebyla vidět. Nejspíš to je následek výše popsanýho nefunkčního přetlakovýho ventilu. Tlak příliš narostl a mosaz nepovolí, hadice na 35 MPa taky ne a tak praskl plast. Pochybuju, jestli se to dá sehnat když v podstatě nevím ani typ a výrobce myčky.
Asi se to bude muset vyrobit z nerezi ze dvou dílu a pak svařit Tigem. Je to dost tvarově složitý díl, asi by se dal vyjezdit na pětiosým CNC ale s jedním kusem by mě nejspíš všude vyhodili a nebo bych se nedoplatil.
Takže radost pouze poloviční. Ale je to ještě stará celokovová mašinka, ty nový prý mají plastový čerpadlo a životnost 00-prd. To kolínko si skoro celý dokážu vykrouhat, zbytek se musí frézovat v naklopený deličce takže snad se to povede. Zatím je to stále levnější, než si koupit novou.

Ale taky to novou může skončit...