Recyklace zlata?

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
TAKJAN

Recyklace zlata?

#1 Příspěvek od TAKJAN »

ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od ZdenekHQ »

A výsledek je "pure gold" s ryzostí tak 6/24...

Samotná sloučenina Cu a Au půl na půl se chemicky pro elektronické účely chová stejně jako čisté zlato, pro elektroniku tudíž více než postačující. Když se to "řízne" ještě další příměsí, klenotník bude určitě nadšený.... :D
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
mihal

#3 Příspěvek od mihal »

Na podobnom videu som to chápal tak, že v kyseline odleptajú meď podleptaním, teda vyžratím z boku. Leptací roztok bral i nikel. Ostali im len šupinky zlata. Je ale fakt, že nie je všetko zlato, čo sa blyští, teda rýdzosť výsledku priamo súvisí s rýdzosťou materiálu použitom na pozlátení.
Artaban001

#4 Příspěvek od Artaban001 »

No na vydělávání to asi nebude. Když se vezme, kolik zlata na tom plošným spoji bude a ne každý má přístup k šílenému množství plošných spojů, zlacených konektorů a bůh ví, k čemu ještě.
Pak tu "zlatou hroudu" musí nechat stejně "opuncovat", což znamená, že se musí zjistit, kolik zlata tam je a pak to dostane značku s ryzostí, s kterou to vykoupí za cenu zlata ,což prý stoji 2000Kč.
Něco jinýho je, když to dělají firmy ve velkým. Budou mít asi jiný technologie, který nejspíš nebudou přístupný běžnému občanovy - když už nadělají cavyky s peroxidem..
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od ZdenekHQ »

Jsem houby chemik, takže se můžu mýlit. Ale oba kovy se se zlatem běžně míchají (bílé zlato atd.), a navíc pochybuju, že samotný "zlatý" pokov je tvořen 24ct zlatem - viz moje poznámka o Cu a Au.
]
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Habesan »

Při elektrochemické rafinaci mědi, která se používá pro všechnu měď v elektrotechnice, se zlato a ostatní kovy oddělí a zůstávají v kalu na dně lázně.
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
voitano

#7 Příspěvek od voitano »

Proč se to jmenuje "šamponek" nechápu? Tu lučavku už nemusel dělat, stačilo zlato spláchnout z papírku a povařit v kyselině dusičné, která by rozpustila obecné kovy jako nikl a měď a zůstalo by čisté zlato. Pak stačí roztavit
kulikus
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od kulikus »

Napadla mně stejná otázka. Když jsem psal dotaz, napadlo mě vysvětlení že to může být podnět pro zvídavé šikuly typu šamponek.

Přesto nazvat vlákno takto považuju za nekorektní počin, bo to konkrétního člena fóra může značně mást.
zdenoeddie
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od zdenoeddie »

Je nejaka firma ktora vykupuje taketo veci? Zopar smeti s Au by sa naslo.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od ZdenekHQ »

Máte pravdu. Přejmenováno.
]
samponek

#11 Příspěvek od samponek »

voitano píše:Proč se to jmenuje "šamponek" nechápu? Tu lučavku už nemusel dělat, stačilo zlato spláchnout z papírku a povařit v kyselině dusičné, která by rozpustila obecné kovy jako nikl a měď a zůstalo by čisté zlato. Pak stačí roztavit

Mohl by, ale pak je nižší výtěžnost a ryzost, neutralizací hydrazinem se vysráží jen zlaté šupiny, které potom jdou do pícky už bez stop mědi a niklu a zároveň na rozemleté procesory a čipy se tento postup použít musí. Na konci reakce zahřívat až do nasycení roztoku.
lopez

#12 Příspěvek od lopez »

http://www.kovopb.cz/divize-drahe-kovy/ ... hych-kovu/

Odstřihy z desek Cena cca 3000 Kč / kg.
samponek

#13 Příspěvek od samponek »

To je velká firma a manažeři dobře vědí co má jakou hodnotu. Z kila ostřihů z desek totiž získáš přibližně 20g zlata ( podle jejich stáří a síly zlacení se to může měnit výrazně nahoru i dolů )

Ostřihy jsou na zpracování nejjednodušší ( 1 hodina v garáži ) nic se nemusí mlet, drtit atd.
voitano

#14 Příspěvek od voitano »

Těch 20g zlata z 1kg odstřihů, to je z vlastní zkušenosti, nebo jen odhad? Moc se mi tomu nechce věřit
Naposledy upravil(a) voitano dne 26 črc 2015, 15:53, celkem upraveno 1 x.
samponek

#15 Příspěvek od samponek »

Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“