Barevná hudba s TIP31C

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
a10ondr

Barevná hudba s TIP31C

#1 Příspěvek od a10ondr »

Zdravim, zapojil jsem si velmi jedoduchý obvod "barevné hudby" (ledky blikající do rytmu přivedené hudby přes jack). Vše zapojeno přesně podle tohoto jednoduchého schématu
Obrázek
. Problém je v tom, že se LEDky rozsvítí až při velmi hlasité hudbě (zkoušel jsem zvukový vstup zapojit jak do zvukové karty, tak až za zesilovač jakoby místo reproduktoru). Jakoby se tranzistor otevřel až při velmi hlasité hudbě. Pokud připojím mobil nebo iPod, tak nefunguje vubec (a jiným třeba na youtube s uplně stejným zapojením ano). Někdo nějaký nápad, čím to může být?

Zkoušel jsem 4 bílé vysokosvítivé LEDky, potom jenom 2 (žádný znatelný rozdíl)
Tranzistor je TIP31C (zkoušel jsem dva uplně, nové dnes koupené).

Díky za každou odpověď !
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od forbidden »

Sorry, ale tohle zapojení vymyslel 🤐, zapomeň na něj. Návodů na barevnou hudbu tu pár je, jeden myslím byl docela nedávno od Šamponka. Pořád lepší, jak tohle.
a10ondr

#3 Příspěvek od a10ondr »

Možná vymyslel 🤐, ale podle videí na youtube to vypadá celkem dobře na to jak je to primitivní. Vím, že to jde udělat i líp, spíš mě zajímá proč to mě nefunguje ?! (funguje, ale.. až na moc hlasitou hudbu..). Pomohlo by mezi ten vstup a tranzistor dát třeba operační zesilovač? Aby se PN přechod v tom tranzistoru otevřel i při normálních hodnotách hlasitosti ?
samponek

#4 Příspěvek od samponek »

Jde to udělat takhle, pouze s jedním tranzistorem to moc dobře fungovat nebude.
Přílohy
Blikač reagující na zvuk basů.png
(230.68 KiB) Staženo 170 x
a10ondr

#5 Příspěvek od a10ondr »

Díky za schéma, ale to už by mi nefungovalo vubec. Navíc nemám ani polovinu potřebných součástek ani znalostí. Spíš mě jen zajímalo, proč jiným i ten "🤐" vymyšlený obvod fungoval celkem uspokojivě a mě ne.
spacewolf

#6 Příspěvek od spacewolf »

Sorac ze lezu do ciziho dotazu ale kdyz je to k tematu.

Nejake zapojeni kde by se ledky rozsvecovali soustredne podle intenzity od prostredni ledky?

- malo - jen prostredni
- hodne - i krajni

Kód: Vybrat vše

----x----
---xxx---
--xxxxx--
-xxxxxxx-
xxxxxxxxx
Milan_F

#7 Příspěvek od Milan_F »

a10ondr píše:Obrázek

Co je to dnes za módu kreslit takovýhle vidlácký schémata?
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od forbidden »

Hlavní problém je malá citlivost, musíš udělat předzesilovač alespoň s tranzistorem a hlavně mu nastavit pracovní bod. Za něj pak můžeš dát ten výtvor, ideálně s poťákem na nastavení prahu spínání. Druhej velkej problém jsou ty LEDky natvrdo na napěťovej zdroj, to je přímo prasárna.
samponek

#9 Příspěvek od samponek »

Když výstupy spojíš po dvou, vyjde to na šest ledek a do série jdou také zapojit, A277 má zdroje proudu.
Přílohy
Indikátor úrovně s A277D.jpg
(107.08 KiB) Staženo 144 x
xsc

#10 Příspěvek od xsc »

a10ondr píše:Díky za schéma, ale to už by mi nefungovalo vubec. Navíc nemám ani polovinu potřebných součástek ani znalostí. Spíš mě jen zajímalo, proč jiným i ten "🤐" vymyšlený obvod fungoval celkem uspokojivě a mě ne.
Záleží pouze na tom, z čeho to budí. Tranzistor potřebuje k otevření 0,6-0,7V. Na běžném linkovém výstupu je 1V při maximální hlasitosti. Takže když to někdo dá za výstup zvukové karty, v PC má hlasitost naplno a reguluje ji třeba na aktivní bedně, tak to fungovat může. Ale to schéma neobsahuje ani ochranný odpor pro LED. takže až se tranzistor otevře naplno, Ledkám se to líbit nebude.
a10ondr

#11 Příspěvek od a10ondr »

Milan_F píše:Co je to dnes za módu kreslit takovýhle vidlácký schémata?

Nechci autora schematu nijak obhajovat, ale myslim, ze je to pouze nazorne. Samozrejme jsem nasel i lip nakresleny schemata.

Forbidden: prasarna to je, ale myslim, ze to ma znazornovat LED pasek, kde jsou uz odpory integrovany.
Jakoze tranzistorovy zesilovac?
Kdybych vam, rekl ze se ucim elektrotechnikem, asi byste me ukamenovali... (ano, je to tak)
a10ondr

#12 Příspěvek od a10ondr »

xsc píše:Záleží pouze na tom, z čeho to budí. Tranzistor potřebuje k otevření 0,6-0,7V. Na běžném linkovém výstupu je 1V při maximální hlasitosti. Takže když to někdo dá za výstup zvukové karty, v PC má hlasitost naplno a reguluje ji třeba naní bedně, tak to fungovat může. Ale to schéma neobsahuje ani ochranný odpor pro LED. takže až se tranzistor otevře naplno, Ledkám se to líbit nebude.

Jo, ale ten problem je, ze me to nefunguje ani pri plny hlasitosti na PC kdyz to mam zapojeny do zvukovky. Mozna je to tim ze mam 5.1 reprosoustavu zapojenou pomoci 3jacků do zvukovky, tak se to nejak rozdeli (pro barevnou hudbu pochopitelne pouziju jen jeden jack) ?
spacewolf

#13 Příspěvek od spacewolf »

a10ondr píše:Kdybych vam, rekl ze se ucim elektrotechnikem, asi byste me ukamenovali... (ano, je to tak)

Z toho si nic nedelej. Ja jsem tu taky novej. Studuju druhy stupen vysoky obor automatizace a taky jsem byl nazvan analfabetem.
spacewolf

#14 Příspěvek od spacewolf »

Ja kdybych to byl nucen udelat, tak bych asi klopnyma obvodama odchytaval jednotlivy vysky a pomoci citace rozsvecel diody.
Ale tohle je hochstyl z oblak a my to chceme udelat pekne ze zakopovy urovne. Ne programovat jednotlive moduly vyssim jazykem ale soustavou odpurku a tranzistoru.
a10ondr

#15 Příspěvek od a10ondr »

No, kdyz te ve skole nenauci ani soustavu tranzisturku a odporku, to se pak spatne programuje ve vyssich jazycich. Krom toho, kdybych chtel udelat svetelny led bar, kde by se ledky rozsvecely postupne, tak na to existuje integrac tusim
Odpovědět

Zpět na „Poradna“