Vyhazování jističe při zapnutí prodlužovačky
Moderátor: Moderátoři
Vyhazování jističe při zapnutí prodlužovačky
Chci se zde jako laik zeptat, mám prodlužovačku s přepěťovou ochranou 5 zásuvek, zapínání zapínačem. A asi 1 z 5 zapnutí vyhodí jistič na okruh ve kterém je prodlužka zapojena. V prodlužce je počítač, obrazovka a reproduktory (celkem max 1000W). Neví někdo čím by to mohlo být? dřív jsem měl klasickou bílou prodlužku bez ochrany a bez tlačítka, ta nikdy nevyhodila jistič. Díky
EDIT: jedná se přesně o tuto: http://www.czc.cz/infosec-prepetova-ochrana-pfs-5-tfr/74627/produkt
Postup: zkoušet,měřit,zjistit příčinu.
Potiz je v tom, ze kdyz se pomerne vykony spinany zdroj odpoji od site a zahy znovu pripoji, NTC omezujici proudove narazy nestaci zchladnout, proud do kondiku neomezi a proudova spicka nasledne vyhodi pojistky.
Kravy proste musely vyhazet prodluzky, rozmotat uzly na kabelech (ochrana proti blesku) apod. a bylo po problemu.
- serviceman
Takže jsou snad jen dvě možnosti:
Buď je nová prodlužka vadná, nebo (jak již bylo přede mnou spomenuto), musí každé připojené zařízení zapínat zvlášť, aby omezil proudový náraz, při současném startu spínaných zdrojů připojených zařízení.
Kloním se spíše k té druhé variantě, protože prodlužovačky s přepěťovými ochranami v sobě obvykle mívají tavné pojistky, které by měly zapracovat při nadproudu (třeba i při aktivaci přepěťového prvku).
Ne, nejedna se o proudovy chranic, ten jeste poznam.. Nevim o jaky jistic se jedna, momentalne nejsem schopen zjistit.
Ze neco nestihlo zchladnout je blbost, protoze to dela ikdyz je prodluzka vypla treba tyden.
Jak pise posledni přispívající - s mojí ex prodlužkou nebyl problém, akorát jsem ji misto tlacitka vzdycky strcil a pak vypojil ze zasuvky ve zdi.
A nezdá se mi ani, že by se zapínala velká zátěž naráz. Zapnu prodlužku - tím se zapne reprosoustava 200W (nehraje, jen se zapne).. A pc se zdrojem 600W zapnu až potom ručně, taky by neměl být velky odběr nárazově. A LCD monitor ani nepočítám, zanedbatelných pár Wattů.
V popisu té prodlužovačky je 5x220V, nemůže být problém v tom? Že už se nějaký pátek provozuje 230V?
Problém bych mohl vyřešit koupí nové za pár stovek, ale mě spíš zajimá, čím by to mohlo být. Děkuji všem za odpovědi
- pocitujlasku
termit256 píše:Podobny problem jsem nedavno "resil". Baby v kanclu nekde pocetly ze aby zachranily par mloku musi vsechno vytahovat ze zasuvek. Nakoupily prodluzky a vesele vypinaly.
To poznam, v predchadzajucej firme, ked vypadla elektrina, tak sa museli obehat vsetky oddelenia a povytahovat pocitace zo zasuviek (cez 100 kusov). Az potom sa mohol nahodit istic, a postupne zapajat pc. Inak sa nedal nahodit istic.
Ktovie, co ma ta prepatovka v sebe. mozno nejake kondiky a spolu s pc to je uz na hranici. Mne raz adapter k notebooku vyhodil istic, daval som ho do predlzovacky, kde nebolo takmer nic, len monitor, reproduktory a 2 spinane adaptery 5v. Velka iskra a tma. V inych zasuvkach to chodi v pohode. To bude asi dan za mensie rozmery zdroja.
To, že PC zapnete pak ručně, na věci nic nemění. ATX zdroj odebírá největší proud hned po připojení do sítě, kdy se nabíjí kondenzátory. U mě k vyhození 16A jističe stačí zapnout najednou do sítě dva 400W zdroje, ale i při zapínání jednoho je občas slyšet z jističe cvaknutí.a10ondr píše:A nezdá se mi ani, že by se zapínala velká zátěž naráz. Zapnu prodlužku - tím se zapne reprosoustava 200W (nehraje, jen se zapne).. A pc se zdrojem 600W zapnu až potom ručně, taky by neměl být velky odběr nárazově. A LCD monitor ani nepočítám, zanedbatelných pár Wattů.