Funkce výtahu
Moderátor: Moderátoři
Funkce výtahu
už dlouho mi vrtá hlavou tak banální věc a tou je jak funguje a jaký je princip výtahu? Zajímalo by mne hlavně to, jak je to vyřešeno mechanicky, protože když se nad tím zamyslím, tak kabina výtahu je spojena lany ke kladce a kladka je součástí rotoru motoru, ale to by přece při odpojení motoru způsobilo pád kabiny vlivem gravitace. Jak je to tedy zapojené, aby ta kabina zůstala viset nahoře a nesjela po odpojení motoru dolů?
Také by mne to zajímalo po elektrické stránce jak je to vyřešeno.
Nákresy by mne velice pomohly.
Děkuji
A třeba i tady.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
http://agartha.cz/html/vytahy/princip/c ... rincip.php
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Ale to je jiná situace, že tam nebyl výtah a dvěře šly otevřít. Jen je mi divné, že většinou si přivolávám výtah a je poznat, že jede a že mi zastaví tam kde jsem. Proč tedy mladík otevíral ty dveře, když výtah byl jinde. Jo, je to veliká chyba, normálně jsou dveře mechanicky zablokované a na jejich otevření je speciální klika. Zřjmně tam ten výtah byl v dosti špatném stavu, to tedy revizák pěkně odfláknul
Tam je jako ozubené kolo a do něj zapadá ten klín té brzdy? Nebo jak to je přesně?
- Artaban001
http://mostecky.denik.cz/zpravy_region/vytah20080125.html
Nicméně k tomu tady máme omezovač rychlosti, který je napojen na 6mm lanko na straně šachty. Je to nataženo do zavřené smyčky a napojeno na kabinu. Omezovač je umístěn nahoře ve strojovně a nebo pod stropem šachty, pokud tam není strojovna. Lanko dole napíná přes kladku takové závaží. Omezovač má takové odstředivé závažíčka v horním kole, které se pokud se překročí rychlost výtahu vyklopí do zabrán a škubne to tím lankem. To lanko je napojené na zachycovače u vodících čelistí.
Když omezovače spustí tak se čelistmi zahryznou do vodítek. Výtah by se měl zastavit skoro na fleku. Pokud by snad i zachycovače selhaly, tak kabina dopadne na hydraulické nárazníky. Ale tohle bych v kolenou odpružit nechtěl.
A pak máme ještě hydraulické výtahy s přímým pístem, s pístem s kladkou a lanem a taky řetězové výtahy (ale ty jsou už dost pravěk). To už tady nebudu rozebírat.
Co se týče přetržení lan tak to by musela být šílená náhoda. Lana se pravidelně kontrolují při servisu a taky se mění. K tomu se mění i trakční kolo stroje, protože se opotřebovává od lana a časem by to mohlo začít klouzat. Sice dnes už někdo používá obalované lana které to nedělají, ale přes jejich obal se nedá kontrolovat stav. Výtah je vyhrazené zařízení a ze zákona musí majitel mít zajištěn servis a údržbu.
Dveře se samozřejmě otevřít dají, máme na to klíč. Ale otevřením dveří v patře kde není výtah, se rozpojí bezpečností obvod a všechno se zablokuje. Výtah stojí a dá se zprovoznit jenom ze strojovny. Stejný bezpečností spínač obsahuje i dveřní závora - pokud se nezavře a nesepne spínač, tak výtah prostě nejede.
Všechno se dá ojebat pokud člověk ví jak - takže k těm případům mužu říct že to buď byl totální vrak výtah a nebo někdo dělal co neměl.
PS. a ještě taková specialitka - máme i bubnové stroje, kde se lano namotává na buben do drážek a nemá to protiváhu. Většinou se to používá na malé nákladní a jídelní výtahy do cca 300kg nosnosti.
- Artaban001
https://www.youtube.com/watch?v=w0Jy805xYJE
zvláštní je ten mechanizmus poháněnej těma dvouma malýma motůrkama..