Co jste přinesli zajímavého ze sběrného dvora 2
Moderátor: Moderátoři
A podívat se na modul G, jestli někdo nekroutil s trimry, když viditelně ano, nastavit je všechny stejně. MDA3505 má měření katodových proudů a černobílá se nastaví automaticky.
Není to ale potřeba v devíti televizích z deseti s nimi nikdo nekroutil a po regeneraci obrazovky naskočí černobílé zrnění, bez ohledu na jaký barevný nádech to bylo před regenerací.
U Color110ST s nimi krouceno bývá a proto se po regeneraci nastavení černobílé udělat musí. Color110 automatiku nemá a nastavení je citlivější.
Většina ostatních CRT televiz trimry v RGB nemá vůbec, tam je to nejjednodušší = nenastavuje se nic.
To, že s trimry v minulost někdo točil poznáš tak, že po regeneraci obrazovky svítí víc třeba zelená, protože ji v minulosti někdo přidal, tak ji musíš zase ubrat.
Dobré obrazovky ovšem slábnou souměrně a po regeneraci svítí také souměrně, tehdy není potřeba nic nastavovat.
Stejně je to ale už OUT a nikdo to ani dělat nebude.
Televize ze sběrného dvora většinou hrají, akorát mají slabou obrazovku, proto bych zavedl povinné používání regenerátoru, jinak dával ekologické pokuty 2000kč za každou takto vyhozenou.
Na druhou stranu ale otevíráš jinou skutečnost - když jsem viděl, na jak hrozně barevně rozhozený obraz se lidi dokázali dívat a ještě si medili, že soused takové barvy nemá, mohl mě cyp střelit.
Ale i Teslácký dekodér PAL MDA3510 občas neměl přesně srovnaný výstup během zatemňovacího impulzu, což pak vedlo k mírnému posunu obrazu v černé většinou do modra nebo fialova.
S regenerací obrazovek mám zkušenosti, protože jsem zdědil regenerátor po jednom televizní opraváři, který už bohužel není mezi námi.
Než mě stihl naučit s ním pracovat, bohužel umřel, jeho obsluha však složitá není a nejde na tom nic pokazit, sám jsem si doplnil navíc jednu patici na cizokrajný typ obrazovky a jednu patici na obrazovky z CRT monitorů, které mezi paticemi nebyly.
Základní patice je na nejrozšířenější typ obrazovky 671QQ22, nebo 561QQ22, také Oravan má stejnou patici, rovněž Color110ST a C416, 425.
Color110 má patici jinou a ta se připojuje do konektoru na stávající patici, další patice mají stejně zapojený konektor, který se připojuje do toho základního pro 671QQ22.
Nehádám se, u některých televiz je nutné po regeneraci bílou donastavit, to se týká hlavně C110 a C110ST, ale v četných případech, pokud se v tom v minulosti nikdo nešťoural to nutné není a zrnění je černobílé. U televiz, které trimry v RGB nemají nastavování černobílé nutné není a po regeneraci naskočí černobílé zrnění hned, pokud ne, i s takovým případem jsem se setkal, regenerace jde opakovat. Jsou to praktické poznatky, nikdo mi s nimi nepomáhal.
Televiz a obrazovek ze sběrného dvora mě prošlo rukama skutečně mnoho, tohle jsou ty rozebrané, ty regenerované mezi nimi samozřejmě nejsou. Bedna kádéček z nich vykuchaných pomalu nelze uzvednout.