Hurá do vesmíru (odděleno)
Moderátor: Moderátoři
- serviceman
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
- Přílohy
-
Elton.jpg- (61.71 KiB) Staženo 46 x
I velikost Pluta byla až do minulého měsíce jen zhruba odhadovaná, stejně jako těch jeho ostatních souputníků z Kuiperova pásu. Hned po objevu byla velikost Pluta silně zveličená, pak se dospělo k závěru, že je celé z ledu, tudíž má velké albedo a musí být tudíž mnohem menší. New Horizons to svými posledními snímky korigoval opět o něco nahoru.Celeron píše:Že se nějak nemluví, co s Erisem. Vždyť je snad větší než Pluto...
Takže je to celé takové trochu jako plichta, ale s neurčitými výsledky.
Každopádně vzhledem k obrovské výstřednosti drah těch některých nově objevených tam v dáli může být prakticky cokoli, a to prakticky libovolně veliké
Ty odchylky byly jenom chyby měření a mrňavý Pluto se na těch souřadnicích vyskytoval čirou náhodou. Byl to prostě jeden z mnoha omylů vědy.pepik9 píše:Fantastické je to, že už před 175 lety lidi dokázali Pluto předpovědět z odchylek dráhy Neptunu. Pro laika to musí být mnoho řádů pod chybou měření.
http://www.astro.cz/clanky/ostatni/cina ... skopu.html
- Přílohy
-
Radioteleskop FAST (Čína) - cca 500 m průměr.jpg- (93.75 KiB) Staženo 56 x
Jimmi2 píše:Ty odchylky byly jenom chyby měření a mrňavý Pluto se na těch souřadnicích vyskytoval čirou náhodou. Byl to prostě jeden z mnoha omylů vědy.pepik9 píše:Fantastické je to, že už před 175 lety lidi dokázali Pluto předpovědět z odchylek dráhy Neptunu. Pro laika to musí být mnoho řádů pod chybou měření.
Četl jsem na netu něco o rezonančních oběhových drahách těch pidiplanet s Neptunem. Rezonance je hrozná sviňa, ta toho dokáže.
Ale vážně, nějak jsem to nepochopil, umí ty rezonance někdo v Vás vysvětlit?
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Ten radioteleskop v Číně mi přijde dost out. I když na rozdíl od Areciba má mít ty pláty individuálně nastavitelné, přeci jen mi to v době, kdy existuje ALMA ( http://www.almaobservatory.org/en/visuals ), docela zbytečné. Jenže pole svázaných teleskopů vyžaduje obří výpočetní výkon (mmchdm. nejvýkonnější jednoúčelový počítač na světě), a to Číňani asi nemají k dispozici.