Zajímavá závada elektroinstalace
Moderátor: Moderátoři
Zajímavá závada elektroinstalace
Z rozvaděče, přes 10A jistič, vede kabel do rozvodné krabice kde se rozbočuje na dvě samostatné zásuvky. Rozvod je TN-C. Obě zásuvky fungují. Čas od času "cvak" a jistič vypadne. Čas od času "CVAK" a vypadne jistič + jistič 32A venku ve skříni (hl.jistič). Stávalo se to minimálně 1x za den. Někdy i vícekrát. Proč někdy vypadne jenom vnitřní jistič a někdy vnitřní i venkovní nevím. Zajímavější je ale že vůbec vypadne.
Podotýkám v zásuvkách není NIC zapojeno. Měření neukázalo žádný odběr proudu naprázdno, nic. Žádné příznaky a najednou bum a jistič venku. Ze zásuvek se vrtalo, vysávalo, rádio apod. Dokud nevypadl jistič, normálně fungovaly.
Postupným odpojováním se našla zásuvka která to dělá. Jakmile jsme ji v krabici odpojili je klid - už několik týdnů. V zásuvce je všechno OK. Nezbývá než rozsekat zeď a hledat závadu na kabelu - což se mi teď nechce.
Stejně mi to ale vrtá v hlavě. Kdyby byl zkrat v kabelu, tak je na tvrdo, ale takhle?
- monterjirka
Takže bych na to zkusil měřidlo izolačního stavu, pustit tam 500, případně i 1000V, snad by to ukázalo kde to je...
Samozřejmě myslím pustit to tam "z měřáku", tedy s velmi omezeným proudem...
Tipoval jsem na poškozený kabel a vlhkost, ale to bych řekl že se to bude chovat opačně. Dokud bude velká vlhkost, půjde to do zkratu a vyhodí jistič. Jak bude postupně, působením proudu, vysychat, přestane jistič vypadávat. Taky bych měl, v krabici, naměřit nějaký proud, pokud by se obvod uzavíral přes vlhkost, ale nic. Nula mA, a z ničeho nic jistič venku!
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...