FM přijímač - zprovoznění
Moderátor: Moderátoři
A ještě maličkost: KF907 s nulou na G2 toho moc nenazesiluje, má při tomto napětí G kolem maximálně 4 dB - já v tuneru řídím zpožděné AVC napětím 0,5 až 3,5 V o 17 dB, poctivě naměřených pomocí útlumáků při sledování limitace v mezifrekvenci. O moc víc to nejde, při Ug2s nad 4 V začne stupeň ohavně šumět, i když má na vývodu D feritovou perlu, ale tolik zatím ten FM tuner stejně nepotřeboval, se 3 laděnými obvody před směšovačem je odolný proti křížové modulaci beztak dost slušně.
Když tam bez toho varikapu před KF907 dáš velkou anténu, tak nastanou problémy. Proto mám u prvního zapojení na G2 0.5V. Nechci KF907 předepisovat zesílení třeba G2 3V, když vím, že potom to není dohromady s druhým zesilovačem dobrý a chci, aby to zakladateli vlákna skutečně hrálo.
cívky mají 8 závitů, drátem 0.8mm na průměru 5mm, je to silný drát, ale líp se do nich potom vrtá a zůstanou tak.
http://www.arrad38.fr/datasheet/BF966.pdf
- monterjirka
Může se stát, že bude mít tranzistor výrazněji odlišné parametry a pak bude třeba "sáhnout" na pracovní bod.
Je třeba mít "volně" navázanou anténu, jinak to má vliv na "vypadávání oscilací"...
Je dobré mít u tohoto zapojení předzesilovač, který kromě zesílení signálu také omezí vyzařování do antény, jinak by vás nějaký soused mohl "umlátit radostí, že vy oblíbenou stanici přijímáte a jemu příjem v pásmu rušíte".
Na takové pokusy a experimenty je zajímavé jedno "nekatalogové" zapojení s IO MAA 661, myslím, že to je také z dílny pana Klabala, vyšlo v modrém AR i jako kniha.
To stojí za vyzkoušení.
EDIT:
Z Milanovo rady, jak zjistit, zdali obvod kmitá, jsem zjistil, že nekmitá (při doteku kolektoru tranzistoru se proud nezměnil ani o 1mA). Také jsem zkusil, jestli bude rádio při zapnutí přijímače šumět - výsledek byl spíše opačný - po zapnutí přijímače hrálo rádio normálně, po vypnutí hrálo tak, když má slabý signál. Jediná odlišnost v mém zapojení a schématu je kapacita 10,15 a 18pF místo těch třech 12pF, ale myslím že to podstatný problém asi nebude - v původním odkazu na schéma je dole obrázek již hotového přijímače, kde je vidět kapacita těchto kondenzátorů -> 15pF.
Denmer píše:Jediná odlišnost v mém zapojení a schématu je kapacita 10,15 a 18pF místo těch třech 12pF, ale myslím že to podstatný problém asi nebude.
klidně to může být tvůj problém . . .
hlavně když nevíš co tam ty kondíky dělají, jakou mají funkci . . .
a co změnit, když tam dáš kondík s větší kapacitou . . .
Hill píše:Jo, a drobnost: toto není superreakční přijímač, .
Myslím, že to je superreakční přijímač.
Typické pro něho je zapojení RC členu R3 C4, který určuje nadzvukový přerušovací kmitočet.
Demoduluje FM i AM signál s velkou citlivostí.
Mám s těmito detektory nějaké zkušenosti z doby kdy jsme dělali různé jedno a vícekanály pro modely.
- ross4435897