SAMSUNG UE32EH5300 zdroj BN44-00493B

Poradna určená pro amatéry

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
rolis7

SAMSUNG UE32EH5300 zdroj BN44-00493B

#1 Příspěvek od rolis7 »

Dobrý deň. Chcem Vás poprosiť o pomoc s uvedeným zdrojom (PD32AVF_CHS REV1.3). Tento TVP mám ako druhý pre deti a po búrke (deti zabudli ho vypnúť) mi odpálilo zdroj. Výboj prešiel cez napájaciu časť, pri sieťovom konektore je vidieť opálené miesto, kde preskočil výboj na krycí plech. V zdroji odpálilo poistku, sieťový tranzistor (MDF11N65B) a predpokladám, že aj riadiaci obvod zdroja, pretože po výmene tranzistoru sa zdroj nerozbehol. Ostatné súčiastky zdroja som premeral, vyzerajú v statickom režime OK. Problém je zatiaľ v tom riadiacom obvode zdroja. Neviem sa dopátrať, aký je to typ, pretože obvod je preliaty cez púzdro nejakým lakom a názov je nečitateľný a strýčko google mi po márnom úsilí nechce nič poradiť. Preto sa obraciam na Vás o pomoc a radu, či niekto nemá schému tohoto zdroja, poprípade funkčnú dosku za rozumný peniaz. Prikladám pre lepšiu orientáciu obrázky. Riadiaci obvod je ten malý osem nožičkový smd naľavo.Ďakujem.
Přílohy
07_983.jpg
(78.94 KiB) Staženo 237 x
06_394.jpg
(57.19 KiB) Staženo 194 x
Naposledy upravil(a) rolis7 dne 24 srp 2015, 06:42, celkem upraveno 1 x.
Michal22

#2 Příspěvek od Michal22 »

Zkus ten primár obkreslit. Zas tak složitý není. Podle pinoutu by se mohl dát identifikovat ten řídící obvod.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od jezevec »

Na 90% je mrtvá také signálová deska. Pobleskovka je většinou konečná.
rolis7

#4 Příspěvek od rolis7 »

Jezevec máš pravdu, bleskovky bývajú väčšinou konečné, prešlo mi ich rôznych cez ruky už dosť, preto nechcem kupovať celý zdroj z ebay, ktorých je tam dostatočná ponuka a má ich aj avelmak na objednávku. Keby sa podarilo identifikovať a kúpiť ten obvod, tak by to bola aj v prípade neúspechu malá finančná strata.
Zaky

#5 Příspěvek od Zaky »

Vezmi kousek tvrdého dřeva, přiřízni ho do plošky jako šroubovák a lak z IO tím oškrab. Potom IO přetři hadříkem namočeným v IPA nebo v lihu a nakonec označení přečti pod dobrým světlem lupou, musí to jít. Pokud do TV přepětí přišlo po napájení s tím, že blesk udeřil někde dál a tedy to TV naplno neschytala přes anténní vstup, pokus o opravu určitě má smysl.
Naposledy upravil(a) Zaky dne 02 srp 2015, 14:32, celkem upraveno 1 x.
rolis7

#6 Příspěvek od rolis7 »

Zaky ďakujem skúsim Tvoj postup.
rolis7

#7 Příspěvek od rolis7 »

Zaky ďakujem, Tvoja rada zabrala, išlo to celkom dobre a hlavne sa podarilo identifikovať IO. Je na ňom napísané: 2S110, SK271, 291M. Idem pátrať čo to je za obvod a kde sa dá kúpiť. Zatiaľ ďakujem. Ešte na upresnenie - blesk pravdepodobne udrel niekde do elektrického vedenia a prepätie prišlo po sieti. Uvidíme, ak sa podarí kúpiť obvod, či TV prežil, alebo nie.
Zaky

#8 Příspěvek od Zaky »

Asi SSC2S110, na ebay se dá koupit, inspirace: https://www.google.cz/search?q=ssc2s110 ... G8ljj6A%3D
rolis7

#9 Příspěvek od rolis7 »

Tiež som niečo našiel, všetko je ale iba z ďalekého východu, nič na Slovensku :roll: Ak by mal niekto tento obvod voľný na predaj, tak som záujemca. Ak nie, tak budem musieť poprosiť čínskych priateľov.
rolis7

#10 Příspěvek od rolis7 »

Takže predsa len úspech. Tradičný a spoľahlivý predajca súčiastok na Slovensku Avelmak opäť nesklamal a uvedený obvod má (palec hore). Idem objednať a potom poinformujem.
rolis7

#11 Příspěvek od rolis7 »

Vrátim sa niekoľkými vetami k tomuto problému. Tak sa potvrdil fenomén opráv zariadení po zásahu bleskom. Aj napriek jasnému miestu pôsobenia prepätia v tejto TVP (cez vstup 230V v zdroji), po zásahu rozvodnej siete bleskom, to vyzerá, že tento kúsok to má už spočítané nadobro. Zdroj sa mi podarilo rozbehať, nebolo to až tak hrozne vymlátené, prerazený tranzistor (FET) v hlavnom zdroji, nefunkčný riadiaci obvod hlavného zdroja, prerazený tranzistor (FET) v DC/DC meniči pre výrobu napätia podsvietenia LED a k tomu nejaké smeti (zenerky, usmerňovacie diódy a kondy). Zdroj je funkčný, napätia sedia s potlačou na doske zdroja, podsvietenie LED funguje, ale po pripojení MB to ide všetko do kolien - zdroj na nulu, podsvietenie zhasne. Vyzerá to na skrat alebo prinajmenšom veľký odber zo zdroja MB, ďalej som ešte nepátral a asi ani nebudem, len ak by som sa v zime strašne nudil. Myslím si, že je načase to odpískať, kým sa investícia do opravy nevyšplhá na úroveň ceny nového TVP. Ďakujem prispievateľom, ktorý sa mi snažili pomôcť.
rnbw

#12 Příspěvek od rnbw »

Pripoj to na zdroj s obmedzenim prudu a zisti, co sa hreje - tak najdes skrat.
rolis7

#13 Příspěvek od rolis7 »

Dakujem za dobrý nápad. Vyskúšam. :agree:
Peterseal

#14 Příspěvek od Peterseal »

Na MB mas kopu stabilizatorov a menicov napätia, asi jeden z nich bude v skrate.
shleha

#15 Příspěvek od shleha »

Daj foto mainboardu,aj typ BN XXXXXXXXX. Možno ju má niekto z nás. Samsungov s rozbitým alebo vadným panelom je v tejto branži viac než dosť. "Zopár" ich mám aj ja. :wink:
Odpovědět

Zpět na „Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky“