Co jste přinesli zajímavého ze sběrného dvora 2

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zamčeno
Zpráva
Autor
EKKAR

#271 Příspěvek od EKKAR »

Kvicala_r píše:Když ještě pár let počkáš, až všude bude TNC-S, tak zase bude v kurzu :lol:
WTF? TN-C bylo všude v ČSSR (2 dráty k zásuvce), TN-S je to podle nový normy od roku 1993 = 3 dráty k zásuvce (samostatnej PE vodič na rozdíl od sloučenýho PE-N v soustavě TN-C). Označení TNC-S nechápu ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
xsc

#272 Příspěvek od xsc »

lesana87 píše:Proč by měly? Pokud nepřekračují normou daný maximální unikající proud, tak ani při přerušení PE nejsou životu nebezpečné.
Diskutující ale psal o upadnutí PEN. V tu chvíli se fáze objeví na kostře přes odpor spotřebiče - taková klasická paneláková vada.
EKKAR

#273 Příspěvek od EKKAR »

A nejen paneláková - přesně tohle se mi přihodilo v RD mejch prarodičů den před Silvestrem někdy v roce 1992 nebo 1993 - barák měl vzdušný 3f připojení klasika dědina holýma drátama a na konzoli upevněný na baráku souseda, navíc nahrazující mezilehlej sloup (ve vlastnictví tehdejší VČE) upadla totálně rzí sežraná propojka mezi průběžným vedením a právě odbočkou k našemu baráku - a právě na N vodiči... V baráku tma jak v Obamově prdeli (stalo se to někdy v 8 večer), všecko co má třídu I kopalo jak vzteklá zebra, doutnavková zkoušečka ukazovala fázi na obou dutinkách zásuvek i na kolíku (barák neměl samostatně přizemněnej rozvod), prostě paráda. Naštěstí pohotovostní mechanik, i když přijel sám bez doprovodu dalších dráteníků, to s mým drobným přispěním dokázal dát do rychtiku - i když jeho slovník by asi zahltil zdejší filtr vulgarit, protože jsme z tý střechy slezli po hodinový rachotě zmrzlí jak sobolí hovna ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
serviceman

#274 Příspěvek od serviceman »

Mě se to stalo, když v krabici zrezavěl věneček.
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
lesana87

#275 Příspěvek od lesana87 »

xsc píše:Diskutující ale psal o upadnutí PEN. V tu chvíli se fáze objeví na kostře přes odpor spotřebiče - taková klasická paneláková vada.

Jo, to N jsem tam nějak přehlídla. :oops: Už pár let nežiju v hliníkovým paneláku, ale v přepychu s třema/pěti měděnýma drátama. :D
Hydrawerk

#276 Příspěvek od Hydrawerk »

Ty vrtačky s rýčovou rukojetí pořád vyrábí Narex. Jinde jsem to snad ani neviděl. Má to nějaké výhody? Není to zbytečně nebezpečné při kousnutí vrtáku? Nebude to kroutit ruce?
Přílohy
Vrtačka ČKD 02.jpg
(119.98 KiB) Staženo 43 x
Narex EVP 16 K-2.jpg
(88.5 KiB) Staženo 47 x
ZVUK2000

#277 Příspěvek od ZVUK2000 »

xsc píše:Stejně tak mě zabije i lednička nebo PC.

Tojo, ale tu vrtačku připojuji pokaždé do jiné zásuvky. A co když mne pokope jak budu třeba na žebříku a při vrtaní ji člověk drží vší silou. :oops:
konosuke

#278 Příspěvek od konosuke »

Modrá je dobrá...pro běžné kutilské práce v paneláku používám tenhle machine gun z bazaru typ snad EV 4100 (štítek málo čitelný) 650/1780 ot/min., max Φ10mm, 220V/380W ale předek pláště je hliník, nejni to moc nebezpečný ? Upozorňuji že přívodní vidlice nemá ochranný kolík.
Přílohy
Narex.jpg
(59.94 KiB) Staženo 57 x
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Eleman

#279 Příspěvek od Eleman »

Nejni to nebezpečný. Ta vrtačka má dvojitou izolaci. 1. izolace - klasika mezi vinutími a statorem/rotorem, druhá izolace nevodivou textitovou vložkou v předlohovém kole v převodovce. Tím je ta kovová část přovodovky odizolována.
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
Hydrawerk

#280 Příspěvek od Hydrawerk »

Doporučuji sehnat přídavné plastové držadlo.
EKKAR

#281 Příspěvek od EKKAR »

Tohle se prodávalo už v 70. letech minulýho století jako NAREX Combi EV-108(D) buď jako samostatná vrtačka, nebo jako součást sady spousty dalšího příslušenství ve 2 nebo 3 patrovejch papundeklovejch kufrech (starší měly 3 patra, pozdější jen 2 = obsahovaly míň příslušenství, který se ale prodávalo i jako samostatný nástavce a detaily).
Sendyx

#282 Příspěvek od Sendyx »

Mám soupravu už hodně dlouho, ta vrtačka má slušnou výdrž.
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
Celeron

#283 Příspěvek od Celeron »

Jó Kombík, to byla moje první vrtačka, stojan k němu byl zároveň soustruh na dřevo. No ale žádný veledílo to nebylo, moc malá rukověť, bez regulace, hlavička jen do 8 mm, moc vysoký malý i velký otáčky. Co pamatuju, byl k tomu nástavec mafl, jenže ten dokázal motor kombíka celkem spolehlivě spálit. Pak k tomu byly nůžky na plech, funkce nic moc. Dál k tomu bylo prostřihovadlo na plech, dělalo to asi 6 mm šířku střihu a padaly z toho takový hnusný měsíčky, který se zapichovaly úplně do všeho. Pak jestě pilka jebalka. Další příslušenství, pokud bylo, jsem už neviděl.
Ta motorová část se používala i ve spojitosti s jinou převodovkou jako fortuna na brusný cigárka s 6 mm hřídelkou. Bohužel, zase neměla regulaci, točila jen plnej knedlík přes 30000 ot/min. Protože byla dost malá, dělal se k ní držák do nožový hlavy soustruhu a byla z toho taková primitivní, ale použitelná bruska na kulato.
Jirka
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
EKKAR

#284 Příspěvek od EKKAR »

Ke "kombíku" = EV-108 Combi se vyráběly 2 druhy stojanů = jeden byl opravdu JEN stojan, druhej byl překlopnej do vodorovný polohy a šel použít i jako soustruh - ten měl dvojitý podélný vedení, ale kvůli selský vůli se na něm moc dobře soustružit nedalo. Rychlosti kombíka byly 900rpm a 2000rpm na sklíčidle - původní bylo opravdu jen do 8mm, ale pozdějc šlo koupit novější s max. průměrem 10mm a dneska se dá koupit ještě modernější s možností upnout až 13mm stopku.
A těch přídavnejch nástavců bylo myslím ještě víc - určitě byly:
- přímočará pilka (šukalka),
- malá okružní pilka (minimafl),
- kolmej vrtací nástavec se sklíčidlem "zalomeným" o 90°
- malej rotační hoblík se šířkou záběru tuším 50mm,
dál prospekt kterej jsem jednou dostal do ruky sliboval i pásovou brusku a malej kompresor - ty jsem ale nikdy neviděl v prodeji. O těch nástrojích na plech (nůžky a prostřihovačka) jsem ani neslyšel ...
doktor365

#285 Příspěvek od doktor365 »

Tady jsou nějaké retro kousky
http://www.uss.cz/files/24-27_Retro.pdf
Zamčeno

Zpět na „Nezařaditelné“