Problém s osciloskopem BM550 (lissajousovky)

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
matmafek

#16 Příspěvek od matmafek »

Sendyx: Výchylka odpovídá dílkům.Při opačné polaritě baterky to jde naopak a taky to odpovídá dílkům.
Sendyx

#17 Příspěvek od Sendyx »

Jestli i potenciometry y pohybu jsou obráceně, nezbývá, než sundat kryty, najít dráty k y vychylovačkám a prohodit je.
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
matmafek

#18 Příspěvek od matmafek »

Sendyx: Ty potenciometry y jdou správně. :cry:
Sendyx

#19 Příspěvek od Sendyx »

Vlez dovnitř a zkontroluj to, kdoví co tam kdo spáchal.
matmafek

#20 Příspěvek od matmafek »

Sendyx: Na co přesně bych se tam vevnitř měl zaměřit?
fredis

#21 Příspěvek od fredis »

Ono tě to možná práskne do očí až to otevřeš.
matmafek

#22 Příspěvek od matmafek »

Fredis, Sendyx: Tak jsem to dnes otevřel a nic podezřelého jsem tam neviděl (jak jsem již psal jsem začátečník).Tak se ptám co tam mám hledat. Když napíšete mohu vyfotit jakoukoliv část. Předem děkuji za jakoukoliv pomoc s výše uvedenou poruchou. PS: dokumentaci mám.
Přílohy
MATHTAB - bok osc.jpg
(203.25 KiB) Staženo 92 x
MATHTAB - patice obrazovky 3.jpg
(152.95 KiB) Staženo 62 x
y pot.jpg
(71.69 KiB) Staženo 77 x
osca.jpg
(122.37 KiB) Staženo 86 x
Sendyx

#23 Příspěvek od Sendyx »

Projdi podle dokumentace správné zapojení drátů z destiček obrazovky (to jsou ty 4 na boku) k plošáku Y konce a a pak správné zapojení vstupů Y konce ke zbytku osciloskopu, někde to bude asi přehozené.
danhard

#24 Příspěvek od danhard »

A co dělá to nejspodnější tlačítko označené +- ?

Jestli ti jde A kanál opačně, tak přehoď ty Y vychylovačky.
Ale zrovnatak to může být přehozené na zpožďovací lince :)
Sendyx

#25 Příspěvek od Sendyx »

To spodní tlačítko se myslím vztahuje jen k inverzi B kanálu.
matmafek

#26 Příspěvek od matmafek »

Sendyx: Můžu prostě přehodit ty vychylovačky (aniž bych kontroloval jestli je to na výstupu nebo vstupu toho y konc. zesilovače přehozené nebo ne) a když by to fugovalo (byla by tím odstraněna výše uvedená porucha), tak bych to připájel natrvalo. Mohlo by se tím něco zničit? Tam je to totiž všechno tak natěsno, že pořádně nemůžu ani zjistit jestli je to přehozené ( ale tu desku konc. zesilovače y jsem už našel). Ještě bych se chtěl zeptat která ta vychylovačka y má být napojena na který výstup toho konc. zesilovače y pokud to nebudu moct udělat zkusmo jak píšu výše. Předem mockrát děkuji za všechny rady. (Prostě jsem začátečník a ještě jsem nic nespravoval, ale moc bych chtěl mít ten osciloskop opravený). :roll:
Sendyx

#27 Příspěvek od Sendyx »

Já vím, že je to dost nepřehledné, ale stáhni si dokumentaci skopu + stáhni datasheet obrazovky. Jak poznamenal Danhard, bylo by dobré zkontrolovat vývody zpožďovací linky a pak ty fousy k destičkám obrazovky. Když přehodíš Y destičky mezi sebou, nic by se stát nemělo, fungovat to bude, akorát ti pak půjdou obráceně potenciometry posuvu stopy. Bylo by vhodné zkusit najít, kde ta chyba je, zase tolik drátů to není - 2 propoje deska/obrazovka, 4 spoje zpožďovačky a možná 2 propoje mezi deskami.
matmafek

#28 Příspěvek od matmafek »

Sendyx: Dnes jsem přehodil ty y vychylovačky a všechny poruchy co jsem zmiňoval v tomto vláknu jsem tím vyřešil (jenom mi jdou opačně ty y potenciometry posuvu). A tak to taky nechám, protože jsem ty fousy k vychylovačkám napřed(předevčírem v noci) přestřihl (až potom jsem přišel na to že je to tam na takovej konektůrek jenom nasazené na té obrazovce) tak jsem to včera ráno pájel zase k sobě a přehodil jsem jenom ty konektůrky nasazené na té obrazovce. Ještě k tomu to strašné horko!!! Prosťe už mi to funguje jak má a nějaky opačně jdoucí potenciometry už vůbec !NEŘEŠÍM!. Takže to ukončím: Děkuji mockrát všem co mi pomohli, pro mě ta oprava osciloskopu už skončila :wink: . Už jsem si s tím "užil" až dost. :P
Sendyx

#29 Příspěvek od Sendyx »

Tak bys ještě mohl přehodit krajní dráty na těch potenciometrech a máš to vyřešeno, byť poněkud odrbaně... btw, dělal jsem stejné harakiri v jednom rusovi a tam ty kabelové svazky byly ovinuté něčím jako plátno napuštěné dehtem, to byla teprve lahůdka.
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“