Letošní počasí, nevídané, poblázněné...
Moderátor: Moderátoři
xsc píše:U nás to z úvěru nešlo, zaplaceno bylo hned při realizaci. A znát to je. Má to samozřejmě i nevýhodu - až se konečně ochladí, barák bude vychládat pomaleji. Beton nějakou tepelnou kapacitu má.
Tak já nebydlím v paneláku, ale v cihláku (pálené voštinové CD-bloky).
Zatím nezateplujeme (a asi ani nebudeme), páč nám měření úniku tepla vychází příznivě - a to i přesto, že máme rovnou střechu.
Ale i tu jsme již (téměř před 30 lety) "nechtěně" zateplili - zvětšovali jsme totiž spády (aby na střeše nestály "rybníky vody" a pod betonový potěr šly vrstvy škváry.
Přesto je v těchto hicech v nejhořejších patrech nejtepleji.
Jeden nájemník-vlastník SVJ z našeho vchodu (z bytu "pod střechou") si nechal (před 2, či 3 roky) na všechny stropy nalepit izolaci (nwm či klasický zateplovací polystyren, nebo něco jiného - až ho potkám, zeptám se) - ale říká, že vyhodil peníze, že jenom vlastně dosáhl "tepelné hystereze" - později se byt vyhřeje, zato déle vychládá
Nejvíce mně se*e, že už od půlky května u nás prakticky nepršelo.
Dnes jsem jel na kole sídlištěm a u takových menších bytovek (třeba jen 6-10 bytů) je mezi dvěma baráky zakrytá studna.
Nwm jak je hluboká, ale hned vedle ní (1,5m?) stojí nějaký listnáč strom. A ten je téměř bez listí (opadalo) - takže bude asi tak hluboká, že tomu stromu ta spodní voda vůbec nepomohla
Pátek se stal v Česku nejteplejším dnem v roce. Vůbec největší horko bylo v Husinci-Řeži u Prahy, kde meteorologové naměřili 39,3 stupně. Teplotní rekordy padly na 135 ze 140 stanic s alespoň třicetiletou měřicí tradicí. Absolutní rekord 40,4 stupně z 20. srpna 2012 však překonán nebyl, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na svém webu. V sobotu dosáhnou maximální teploty podobných hodnot jako dnes.
...
Horka a sucha potrvají podle dřívějšího vyjádření ČHMÚ ještě nejméně 14 dnů. [celá zpráva]
Pršet má sporadicky. I v druhé půlce prázdnin tak mají být teploty nadprůměrné. Pokud se předpověď vyplní, budou letošní prázdniny nejteplejší a nejsušší v historii měření. Doposud nejteplejším dnem roku byl 22. červenec, kdy bylo v Husinci-Řeži 39,2 stupně.