M1T380 - kalibrace

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
WLAB

M1T380 - kalibrace

#1 Příspěvek od WLAB »

Ma nekdo zkusenosti s kalibraci tohohle pristroje? Postupuju podle navodu, zacinam na rozsahu 150mV. A tam mam hned problem, kalibruje se tam rozsah a asi i offset pristroje (to by mohl pristroj sam, pak mi ale neni jasny, proc se rozsah 150mV dela v tech dvou krocich). Nejprve se ma pripojit 140mV a zadat skutecnou hodnotu, pak pripojit 0V a pamatovat si udaj, pak pripojit opet 140mV a zadat hodnotu 140mV tentokrate zvysenou o zapamatovany udaj. Potiz je v tom, ze vzdy po zadani hodnoty mi to vzdy ukaze prave tuto zadanou hodnotu a po pripojeni 0V stale ten samy offset. Jako bych stale opakoval prvni krok... Kde muze byt problem?
de omnibus dubitandum est
WLAB

#2 Příspěvek od WLAB »

To ja taky, ale ten offset by si ten pristroj mohl zjistit sam, myslim, ze vybaveni na to ma.
Akorat mne zarazi, proc se ma v tom druhem kroku se zadavat hodnota s offsetem, ale hodnota jmenovita ne skutecna :?: Pricemz puvab te kalibrace spociva v tom, ze zadavam znamou hodnotu v okoli doporucene (140mV). Dokonce se v jinem miste pise, ze pripustna odchylka kalibracniho napeti je +-5 procent. Jo to asi chyba v navodu a zdavat se ma opravena skutecna hodnota.

Zrejme je prvni krok pro pripad totalne rozhozene kalibrace. Aby byl offset zjisten +- rozumne. Pak se zada hodnota opravena o offset. S tim offsetem se ale nic nedela a pokud chci mit hodnotu bez offsetu, musim zkratovat svorky a pouzit relativizacni talcitko ZERO. Bez toho ten pristroj se skratovanyma svorkama nikdy neukaze nulu. Stale je tam -4uV, na paralelne pripojene 34410A je -0.5uV.
WLAB

#3 Příspěvek od WLAB »

Nekdy se stava, ze pri odeslani hodnoty kalibrace, pristroj zacne pracovat ale kalibrace nedobehne a zustane svitit led CAL, pristroj pak na nic nereaguje, musi se vypnout a zapnout. Setkal se s tim nekdo?
jef111
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od jef111 »

Krásný monolog :wink: taky je tady občas vedu :D
Podle mě bude problém se zápisem do příslušné EPROMky, staré 2708 a 2716 mívají občas problém a zvlášť ty ruské. Ale nevím jaké jsou konkrétně v této metře.
Olovnatý cín je vhodný k pájení ale není k jídlu. Bezolovnatý cín je sice možné jíst ale nejde jím pájet :D
www.sigmaphon.cz
ypsi

#5 Příspěvek od ypsi »

Ehm, ono sa 380-ka nejak externe kalibruje? Ja som bol v tom, ze staci na to stlacit tlacitko CAL, a masina sa zrovna sama na zaklade vnutornych referencii 8O

WLAB: Mozes mi prosim popisat Tvoj postup? Vdaka :)
WLAB

#6 Příspěvek od WLAB »

jef111 píše:Krásný monolog :wink: taky je tady občas vedu :D
Podle mě bude problém se zápisem do příslušné EPROMky, staré 2708 a 2716 mívají občas problém a zvlášť ty ruské. Ale nevím jaké jsou konkrétně v této metře.

Cooo? Vzdyt je tam zalohovana SRAMka na kalibracni data....
WLAB

#7 Příspěvek od WLAB »

ypsi: Ovsem je tomu pristroji nutno rici, jakou skutecnou referenci ma a zkalibrovat delice. Ve vysledku se tak kalibruje kazdy rozsah pro kazdou velicinu.... Detailni postup je v manualu. Pred kalibraci se to musi odkrytovat, prestavit vnitrni pojistne switche do kalibracni polohy a pak nastavit kalibracni hodnotu merene veliciny a zadat jeji skutecnou hodnotu.
Oldradio
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Oldradio »

Na tenhle multimetr jsem se kdysi školil v Metře Blansko, pamatuju si už jen, že tam dobře vařili v místní závodce.
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od jjilek »

jef111 píše:
Podle mě bude problém se zápisem do příslušné EPROMky,

V EPROM (I6 - I9 MHB2716) je jen obslužný program. Kalibrační data se ukládají do SRAM MHB6561 (I12 na desce D1636).
ok1njb

#10 Příspěvek od ok1njb »

nechtěl jsem zakládat další diskuzi o M1T380 je jich už hodně, a vlastně se to taky tak trochu týká kalibrace

při měření na rozsahu 1500V byl nestabilní údaj, trvalo mi dlouho než jsem našel příčinu

prasklý jazýčkový zátav :( v relátku Re5 na desce D 1638 :looser:

nemá náhodou někdo jeden navíc :?: prosím prosím :cry:

velikost je patrná na obrázku
Přílohy
zatav.JPG
(256.14 KiB) Staženo 92 x
ok1njb

#11 Příspěvek od ok1njb »

můj miltimetr M1T380 z roku 1991 bude zase v pořádku
Přílohy
rele re5.jpg
tak to je ten pacient
(77.86 KiB) Staženo 157 x
oravan

#12 Příspěvek od oravan »

ak je to ten väčší tak boli v relátkach HUxy..... také krabičky kovovové
ok1njb

#13 Příspěvek od ok1njb »

diky za radu, taky mne napadlo kde by se ten zátav dal vzít,
mám HUxx relátka ale jsou malá, tenhle zátav je na 1000V

už jsme se domluvili takže mám vyřešeno 8-)

p.s. já jsem v tesle byl přímo u výroby těch plechových relátek pro ústředny
oravan

#14 Příspěvek od oravan »

ok nevedel som oni sú super poruchové tie kontakty sa zmagnetizuju a jazyk letí do koša
fredis

#15 Příspěvek od fredis »

oravan píše:ok nevedel som oni sú super poruchové tie kontakty sa zmagnetizuju a jazyk letí do koša

Pokud se umí zmagnetovat, tak by měl jít i odmagnetovat, ne? :wink:
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“