Nečistoty ve vinylu

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Zdencek3

Nečistoty ve vinylu

#1 Příspěvek od Zdencek3 »

Vím, že tohle spíš patří na nějaké hifi fórum, ale sehnal jsem desku od Nirvany Nevermind. Bude to asi trochu rarita, protože jde o průhledný vinyl, ale zarazily mě černé tečky a jakási kávová skvrna, dle všeho zalisované uvnitř. Samotná deska je dosti těžká, kolem 400g, trochu mi to připadá jako by byla každá strana vylisovaná zvlášť a pak to bylo slepené dohromady. Tak se chci zeptat na váš názor, jestli je to ok nebo je to nějaký zmetek a mám to borcovi omlátit o hlavu.

Obrázek

Obrázek

Obrázek
cputakt
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od cputakt »

Podle EANu deska vyšla i vydavatel sedí ale už jsem se nedozvěděl jaký to byl druh vinylu.
Nevermind ‎(LP, Album) DGC 424 425-1 Europe 2001

Ale 400g vinyl jsem ještě neviděl nejtěžší mám 200g,kdyby to byli slepené dva vinyly poznáš to podle krajní hrany budou tam dva výstupky a jedna drážka jako "M" a byla by dvakrát silnější než klasická deska a to určitě žádná firma nevyrobila protože by se změnila geometrie raménka "(muselo by se zvednout raménko v ložisku výše) prostě to je hloupost.
cputakt
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od cputakt »

Podle fotek mi to připadá na klasický 180-200g vinyl jen byl v materiálu ze kterého lisovaly nějaký bordel nebo byl materiál na lisování špatně promíchán než z něho začali lisovat desky.
Zdencek3

#4 Příspěvek od Zdencek3 »

Pravda, těch 400g jsem přepískl, byla to váha celého balíku, teď jsem si to uvědomil :)
Sendyx

#5 Příspěvek od Sendyx »

Takové fleky jsem viděl na barevných reklamních vinylech, ale bílou Nirvanu neznám.
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
cputakt
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od cputakt »

Není bílý ale čirý s bordelem.
konosuke

#7 Příspěvek od konosuke »

No a reprodukce v těch místech slyšitelně praská nebo jde o pouhou kosmetickou vadu na kráse ? Vypral bych to v saponátu s destilkou, opláchl a osušil, to se už probíralo. Je to rarita, měl jsem oranžový Pink Floyd a zelený Eagles ale čirou transparent zatím ne.
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Zdencek3

#8 Příspěvek od Zdencek3 »

V reprodukci to není znát. Bohužel jsem zjistil, že na desce je rýha přes celou první stranu a v některých místech bohužel i slyšitelná. Nehledě na to, že je i dost zašuměná a rozpraskaná. To bych ale asi nepřisuzoval ohranosti ale spíš nekvalitě výlisku, neboť samotný záznam je výborný, nahraný ještě s ohledem na dynamiku, kdy je nutno volume víc vytavit, než u většiny ostatních desek. Jenže v tom okamžiku právě vynikne to praskání. Je to u takové desky škoda, ale nejspíš ji vrátím, protože preferuji kvalitní poslech před nějakým sběratelským unikátem.
EKKAR

#9 Příspěvek od EKKAR »

Vyšší šum u nečernýho vinylu způsobuje horší tření hrotu v drážce. Je to způsobený absencí sazí, který se do "normálního" černýho vinylu přidávají jako plnivo se sekundárním efektem mazání hrotu v drážce. Tyhle desky jsou opravdu spíš reklamní nebo sběratelský než audiofilský.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Zdencek3

#10 Příspěvek od Zdencek3 »

No na druhou stranu mám ještě červený maxisingl od Opusu a ten hraje nádherně bez sebemenšího šumu nebo praskání...
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“