Výměna 3f kabelu u hoblovky
Moderátor: Moderátoři
Výměna 3f kabelu u hoblovky
Koupil jsem hoblovku z druhé ruky s 3f motorem a je nutné vyměnit přívodní kabel od zásuvky k vypínači. Druhý kabel je od vypínače k motoru a ten nechám jak je. Koncovka je ještě stará 60A a potřeboval bych vědět zda jsem vše pochopil správně. Motor má parametry dle obrázku a vyplývá z nich, ze motor má odber 5,1 A.
Otázka1: Jaký průřez vodičů má mít nový kabel? Bude stačit CYSY 4x1,5mm^2 nebo radeji 2,5mm^2?
Otázka2: Pokud použiji původní koncovku na 60A, tak fáze můžu zapojit libovolně s tím, že pokud se bude motor točit obráceně tak prostě u vypínače přehodím libovolné koncovky? Nebo musím přehodit zapojení ve svorkovnici motoru?
Otázka3: Původní kabel má 3 vodiče stejné barvy - současné CYSY kabely mají pro každou fázi jinou barvu - počítám, že v tomto případě je jedno které fázi přiřadím jakou barvu vodiče (viz předchozí otázka), je to tak?
Další rady a připomíky uvítám. Děkuji za vaše příspěvky.
- Přílohy
-
SNC00657.jpg- spinac
- (128.65 KiB) Staženo 170 x
-
SNC00656.jpg- svorkovnice motoru
- (148.36 KiB) Staženo 186 x
-
SNC00661.jpg- stitek motoru
- (173.9 KiB) Staženo 166 x
Spíš to bude 25A.fojman píše:...použiji původní koncovku na 60A...
Pořadí fází podle barev je hnědá, černá , šedá. U nových zařízení a instalací je vhodné toto pořadí pokud možno dodržet a v případě potřeby přehodit dvě černé fáze na starém kabelu.
Je to jenom doporučení kvůli sjednocení - například když při půjčování zařízení mezi sousedy každý přehazuje jinou fázi a na jiném místě tak je v tom zmatek a jakékoliv značení pořadí pak ztrácí smysl.
Achab píše:Je to jenom doporučení kvůli sjednocení - například když při půjčování zařízení mezi sousedy každý přehazuje jinou fázi a na jiném místě tak je v tom zmatek a jakékoliv značení pořadí pak ztrácí smysl.
Nojo, sousedi většinou nevědí, jak se na SN1 (šedivá hranatá vadaska) zkouší pořadí fází. Pak by to měli sjednocený všichni.
Neboj, to znám. Třeba dost běžný dotaz: "Nevíš, proč mi se mi v dílně točí cirgule správně a v garáži špatně?" Nebo: "Pepa mi říkal, že pokud se mi bude točit cirkule opačně, tak mám v zástrčce přehodit dva dráty a vono to teď tluče."
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Tu hoblovku, co jsem opravoval minulý týden, ta má dokonce v původní dokumentaci doporučený průřez 2.5mm2...
2) Co se týče shledu fází, viz foto...
Obecně stačí přehodit jakékoli dvě fáze mezi sebou.
3) Doporučené pořadí barev je L1 Hnědá, L2 Černá, L3 Šedá, PE žlutozelená. N není potřeba, pokud nejsou v zařízení prvky, pracující na 230V například stykačová ovládání, transformátory pro kontrolky nebo ventilátor, v uvedeném případě je potřeba i modrý vodič N, protože v místech z proudovým chráničem by nebylo možné zařízení provozovat, vypadával by.
Rezistivita mědi je 0.0175. Ovšem v knize uvádí, že maximální povolená rezistivita při 20stupních je 0.01786 ohm mm2/m
PS:
Kurňa lidi, pořiďte si taky nějaké elektrotechnické knihy, občas se stane, že je potřeba někam mrknout, ne všechno musí člověk nosit v hlavě.
Dneska to všude vyhazují ve velkém, tohle jsou knihy, které dnes v knihkupectví nekoupíte! Protože nikdo nechce nic psát, a pokud něco píše, tak to stojí zaprd.
- Přílohy
-
20150812_184037.jpg- (143.26 KiB) Staženo 172 x
-
20150812_183726.jpg- (132.02 KiB) Staženo 163 x
-
1.jpg- (71.59 KiB) Staženo 167 x
- VonBahnhof
http://ulozto.cz/x7ThDQhn/zkousecka-skusacka-sn1-pdf
SPN 1965, matematické fyzikální a chemické tabulky pro 7.-9. ročník... trochu rozlepené, na to nekoukejte, to je to komunistické lepidlo.
- Přílohy
-
20150812_191622.jpg- (257.55 KiB) Staženo 142 x
-
20150812_191716.jpg- (210.15 KiB) Staženo 126 x