Zdroj selv DIN lišta 12V, doporučte

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Kvicala_r

Zdroj selv DIN lišta 12V, doporučte

#1 Příspěvek od Kvicala_r »

máte někdo nějaký tip na typ? :)
Potřebuji z důvodu umístění ventilátoru v zoně 0 něco, co by splňovalo požadavek na selv - ideálně umístit na DIN. Umístění do separé krabice někde poblíž koupelny bych se rád vyhnul.
Vidím, že třeba Mean well deklaruje třídu izolace II a s tím napětím 12V by to potenciálně i ten selv mohlo plnit.
Využil bych toho zdroje i pro LED osvětlení v koupelně/WC/chodba... Takže to maximum cca 100W bych viděl celkem optimálně.

Edit: Tak malé zpřesnění, ventilátory jsou AC, takže možná malá krabička s toroidem přece jen do stupačky půjde...

Díky
Achab

#2 Příspěvek od Achab »

Pro splnění podmínek SELV by musel být použit bezpečnostní ochranný transformátor který má mezi vinutími ochranné oddělení. Obyčejné toroidní trafo tuto podmínku splňovat nebude, jednalo by se o ochranu FELV - tj. pouze oddělovací ochranný transformátor.

Bezpečnostní ochranné transformátory se vyrábí v řadě provedení a výkonů i na DIN lištu.
Ondra2

#3 Příspěvek od Ondra2 »

Achab

#4 Příspěvek od Achab »

Žádný z těchto zdrojů Mean-well ovšem není AC/AC...

Bezpečnostní trafa 230/12V/100W na DIN lištu třeba zde. Pouze pro ventilátor by možná stačil i levnější 25 nebo 40W.
rnbw

#5 Příspěvek od rnbw »

Na ventilator trafo a na tie LED iny zdroj.
Kvicala_r

#6 Příspěvek od Kvicala_r »

Díky Ondro za odkaz na MW. Tak to bude asi solo zdroj pro osvětlení na DIN a pro ventilátory někde ve stupačce tráfko AC/AC splňující požadavky SELV v gewiss krabici.
Možnost použít AC/AC a pro LED ke každé sestavě plantat můstek je trošku "humpolácká".
Já jsem včera narazil na první ventoš u kterého bylo napsáno DC a pak až někde dál v popisu střídavý.. Ach ty zmatky u prodejců, někteří ani neví, co prodávají..
monterjirka

#7 Příspěvek od monterjirka »

Ventilátor v zóně 0 ?
To mi nějak nesedí...
Kvicala_r

#8 Příspěvek od Kvicala_r »

Tak je to nad sprcháčem - bohužel dispozice nejdou moc měnit. Neměřil jsem metrem, jestli je ještě v 0, nebo bude těsně nad...
Achab

#9 Příspěvek od Achab »

Zóna "0" je jenom vnitřní prostor běžné nebo sprchové vany, prostor "nad" až do výšky 225cm od podlahy ohraničený obvodem vany už je zóna "1".
Kvicala_r

#10 Příspěvek od Kvicala_r »

Díky za vysvětlení detailů. popravdě sem to nikde nehledal a opráskl tohle info z nějaké diskuse z eletriky... :oops:
TAKJAN

#11 Příspěvek od TAKJAN »

Pokud je to do koupelny na ventilátor nad sprchou, chtělo by to trochu solidní výrobek. A ještě přes chránič. Když někdy vidím ty izolační vzdálenosti......
doktor365

#12 Příspěvek od doktor365 »

Řešil jsem to nedávno,taky do sprcháče.Trafo jsem dal do stoupačky na záchod.Použil jsem toto
http://www.sezam.cz/v-krytu/i46068-grot ... -hz,-2-din
Kvicala_r

#13 Příspěvek od Kvicala_r »

Jak to trafo spínáš? Používáš 12V ventoš s časovačem, nebo máš na primáru trafa vypínač? Dovede někdo odhadnout, jaká je klidová spotřeba, pokud bych spínal jen spotřebu na sekundáru?
Netuším, jak moc berou při návrhu plechů a vinutí ohled na to, že bude pravděpodobně připojeno trvale...
doktor365

#14 Příspěvek od doktor365 »

To jsem ještě nevymyslel,trafo je pod proudem ventilátor má tahový vypínač. Už jsem chtěl kolikrát požádat o radu jak na to,ale vždy zapomenu.
doktor365

#15 Příspěvek od doktor365 »

No tak zas obnovuji vlákno. Trafo jsem měřil na primáru 0,4A bez provozu,což si myslím že je dost.Při zapnutí ventilátoru 1,5A. Pak jsem vzal druhý klešťák takový obyč od konráda a tam to bylo jednou tolik. Zítra zkusím rozpojit kabely a měřit mezi multimetrem. Tak si myslím,že dám před primár časák,nic jiného nemohu použít. Teď který?
http://www.elima.cz/obchod/0132-p-3622.html
nebo http://www.elima.cz/obchod/0133-p-3621.html
nevím jestli to má mít ohmickou nebo indukční zatěž?
http://www.elima.cz/obchod/0134-p-3623.html
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“