UPS Jyins Jypu 1000 D problém

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
apam

UPS Jyins Jypu 1000 D problém

#1 Příspěvek od apam »

Zdravím, mám problém se záložním zdrojem od Jyinsu čistý sinus, cca půl roku fungoval normálně. Nyní ihned po zapnutí klesá napětí na výstupu cca na polovinu a ve zdroji jde slyšet pravidelné pulsování v trafech, přívodní dráty i fety se během chvíle dost zahřívají. Zkontroloval jsem všechny fety i diody na měniči a jsou ok. Po odpojení zbytku měniče za výstupníma diodama pulsuje stále. Chyba bude někde v měniči. Mám podezření na trafa nebo jedno z nich, ale nevím jak je spolehlivě proměřit, abych je vyloučil.
při měření osciloskopem na gejtech obou kanálů se objevují pravidelné zákmity na obou kanálech, po odpojení všech fetů se kanály hezky střídají H/L.
Nemá někdo zkušenost s tímto měničem nebo s poruchou, která se projevuje podobně? Jak proměřím ty trafa?
Díky za jakoukoli radu.
Přílohy
zapojené G.JPG
Obě půlky se zapojenými gejty
(87.15 KiB) Staženo 158 x
Odpojené G.JPG
Obě půlky s odpojenými gejty
(67.67 KiB) Staženo 148 x
samponek

#2 Příspěvek od samponek »

Zkus změřit indukčnosti traf, jestli se shodují a není tam třeba mezizáviťák.

Jestli nemáš induktometr, vezmi nějaký pomocný oscilátor třeba se dvěma kádéčkama, zapni na nějaké vinutí jestli se napětí budou shodovat.
apam

#3 Příspěvek od apam »

Měřil jsem s pomocí lm311. indukčnosti vinutí v rámci jednoho každého trafa se shodují. druhé trafo má o 2,2% vyšší poměry indukčností jednotlivých vinutí vůčí prvnímu trafu. jinak jsou poměry stejné.
apam

#4 Příspěvek od apam »

Ještě bych zmínil, že když jsem nechal pár hodin měnič "odpočinout", tak první cca 3-4 sekundy po zapnutí je vše ok, pak začne dělat to co jsem už psal. Po každém dalším vypnutí už jenom pulsuje. Nemyslím si, že by se tak choval, kdyby byl špatný nějaký polovodič. Trafa mají označení EE42W-32T/12V03, nevíte kde by se dali sehnat?
samponek

#5 Příspěvek od samponek »

Vyměň podezřelé elyty. 90% poruch elektroniky je kondama, když to nepomůže - směr sběrný dvůr.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“