Antena Logaro- vertikální adaptér. VYŘEŠENO

Bezdrátová pojítka, vysílací a přijímací technika, diskuze o VF technice, zařízeních a konstrukcích, konstrukce a parametry antén

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Michal22

Antena Logaro- vertikální adaptér. VYŘEŠENO

#1 Příspěvek od Michal22 »

Měl bych dotaz- je u této antény myšlen tím adaptérem jen třmen k vertikální montáži antény nebo se liší něčím jiným?
Nebo jinak- když potřebuji přijímat DVB-T signál ve vertikální polarizaci (Brno- Barvičova), mám k dispozici horizontální trubku, tak mě bude stačit normální Logaro?

Díky
Naposledy upravil(a) Michal22 dne 18 srp 2015, 09:10, celkem upraveno 1 x.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
pavoucisit

#2 Příspěvek od pavoucisit »

Určitě, žádné jiné vlastnosti anténa nemá, jenom ten přídavný třmen pro V a H polarizaci.
jirkati

#3 Příspěvek od jirkati »

Anténa pro vertikální polarizaci má ovbykle prodlouženou část za "poslední" sadou prvků kvůli ovlivňování svislým stožárem. U vodorovné polarizace u této antény na vzdálenosti "posledních" prvků od svislého stožáru prakticky nezáleží.
Dost jsem s log.per. anténami experimentoval na 430 MHz, nakonec jsem vyrobil dualquad, který se ukázal být díky svým vlastnostem univerzálnější. Vyšší kmitočty jsem ale nezkoušel.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od ZdenekHQ »

Log-per antény jsou výhodný pro případ širokopásmovýho příjmu - t.j. přehleďáky, měření vyzařování u testů EMC atd., ale mají většinou malej zisk kvůli větší šířce pásma, při špatným přizpůsobení "šilhají" a mají často zvlněnou charakteristiku (zisk), což vadí hlavně u laboratorních měření a musí se to kompenzovat.

Na druhou stranu jsou "trotl-fest" až do gigahertzových kmitočtů.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
lumca

#5 Příspěvek od lumca »

Michal22 píše:Měl bych dotaz- je u této antény myšlen tím adaptérem jen třmen k vertikální montáži antény nebo se liší něčím jiným?
Nebo jinak- když potřebuji přijímat DVB-T signál ve vertikální polarizaci (Brno- Barvičova), mám k dispozici horizontální trubku, tak mě bude stačit normální Logaro?

Díky

Kup si tuhle: http://www.tipa.eu/cz/antena-venkovni-d ... e/d-85987/

Je jak pro V, tak i H pol., bez nutnosti použít adaptér, protože její úchyt pro stožár je už z výroby přizpůsobený pro obě polarizace (namontoval jsem jich desítky a to i na SK vysílače, které vysílají ve vertikálu) a ještě ušetříš! Jinak zisk v tvém odkazu (GES) je v DBi a nikoliv v DBd, takže musíš odpočítat cca. 2,15dB.
Michal22

#6 Příspěvek od Michal22 »

Pánové díky za rady.
Osobně mám to klasické Logaro z Gesu už přes dva roky na bytě, valí z toho dvě televize, zatím jsem měl problémy jen při silném sněžení (což už asi za chvíli v našich končinách nebude vůbec problém). Příjem z Pálavy.
Už jsem si teď v Gesu jednu objednal, tak to zkusím s ní. Ale protože mě čeká asi i předělání antén u máti, tak zkusím později i tu z Tipy.
Díky za rady.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
lumca

#7 Příspěvek od lumca »

LP anténa je LP anténa. Pokud ji výrobce vyrobí jak má (dodrží veškeré rozměry a další), pak by mezi něma neměl být rozdíl. Rozdíl je v ceně. A to mnohdy nehorázný. Ta z Tipy ti udělá stejnou službu jako ta z GESu a nepotřebuješ extra "adaptér" pro V pol.. A ušetříš téměř polovinu ceny. :D
Odpovědět

Zpět na „Bezdrátová technika a technologie, VF technika“