TDA8568Q, 2.1, reproduktory k PC a jiné

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
ebastlirna

TDA8568Q, 2.1, reproduktory k PC a jiné

#1 Příspěvek od ebastlirna »

Dobrý den,

prosím potřebuji radu (nakopnout).
Delší dobu se mi válí vybrakovaná sestava reproduktorů 2.1.

Satelity (2x5W 4ohm)
Subwoofer (1x15W 4ohm)

Chtěl bych si pro ně postavit zesilovač.

Našel jsem tento IO: TDA8568Q

Bohužel nejsem si zcela jistý jak obvod mám zapojit.

Předpokládám, že IO osadím součástkami dle fig.7 viz. datasheet, na Vp připojím +14V, outputy na repráky, na vstup 15 (MODE) připojím buď 0-2V pro režim STANDYBY nebo 3,3 - 6,4V pro režim MUTE a nebo 8,5V - Vp pro režim OPERATING, tedy udělám napěťový dělič a pomocí spínačů budu měnit režimy (?) a mělo by to šlapat(?). Ale nevím jak regulovat hlasitost, když jsem koukal na datasheety jiných nf zesilovačů měli vyvedený vstup pro Vref, tak jsem myslel, že stačí potenciometr a z Vp udělat dělič napětí a to přivést na onen vstup Vref. Tento IO, ale nemá žádný takový vstup :? .

Předem děkuji.
Hill
Administrátor

#2 Příspěvek od Hill »

A co zkusit TDA7375? Na obrázku 3 je přímo zapojení pro dva satelity a jeden basák.
Při napájení 18 V z toho dostaneš při zkreslení pod 1% výkon 2x8,5 W + 1x30 W do zátěží po 4 Ω.
ebastlirna

#3 Příspěvek od ebastlirna »

Hodilo by se mi, kdyby IO bylo skladem na GESu .

Teď mě napadá, musím propojit vstup a výstup (3;4), abych připojil basák nebo stačí basák připojit na vstup-výstup 3 a 4. nechat volný? Kdybych to propojil, tak akorát získám 25W navíc, ne? Což mi je k ničemu jelikož mám 15W reprák?

Zbytečná citace celého předchozího příspěvku vymazána.Viz PRAVIDLA, odst.14b)
Hill
danhard

#4 Příspěvek od danhard »

Tady se žádný propojení vstup-výstup nedělá, když chceš můstek, tak spojíš vstupy a repro mezi výstupy, sousední kanály invertují.
ebastlirna

#5 Příspěvek od ebastlirna »

Zatím děkuji.

Ještě bych měl otázečku jak se provádí regulace hlasitosti u takových to IO, konkrétně u TDA8568Q?

Děkuji.
Hill
Administrátor

#6 Příspěvek od Hill »

V komerčních zařízeních to řeší předřazený zvukový procesor, který už regulaci hlasitosti obsahuje.
Ale stačí pro každý kanál jedna sekce tandemového potenciometru (typicky 2x47 k/G), z jeho běžců teprve připojit výhybku pro basový kanál a tomu přidat ještě samostatnou regulaci hlasitosti jedním potenciometrem.
Hodnotu potenciometru lze zvolit i jinou, to už totiž nezáleží na tom integrovaném zesilovači, ale na té výhybce a vlastnostech zdroje signálu.

Připadá mi to trochu "přes ucho" bastlit 2.1 se čtyřmůstkovým zesilovačem, který pro toto použití určený není (je pro autorádia se 4 samostatnými výstupy na reproduktory), jen proto, že ho mají vedle v prodejně...
Mají tam například TDA7379, to máš 2x11W do 2x4 Ω plus 1x34 W do 8 Ω (za zátěž 4 Ω bych už ruku do ohně nedal), případně TDA7377 nebo STA540, kterými lze tu TDA7375 nebo 7374 zcela nahradit.
Jeden z nich tam určitě mají, a ne-li, objednají ho.
Některé z nich mají v KTS-AME, TDA7374 mají u mamuta, ale existuje řada prakticky shodných obvodů od jiných výrobců, jen pod jiným označením, stačí pohledat.
ebastlirna

#7 Příspěvek od ebastlirna »

Nakonec použiji TDA7377, Díky Hille.

Chtěl bych se ještě zeptat jak mám zapojit země?

Je tam země pro napájení a pak pro signály. Můžu ty to země propojit? A kam mám zapojit mínus od reproduktoru, do sign. země?

Děkuji.
Hill
Administrátor

#8 Příspěvek od Hill »

Koukni v katalogovém listu na plošňák, tam je doporučené spojení zemí.
Ty dva reproduktory připoj do stejného uzlu, kam přivádíš zem napájení (tedy k pinu 8), nebo aspoň co nejblíž. Odtud veď zemní spoj ke vstupu. A teprve zde připoj pin 9.
Třetí, basový, reproduktor se s žádnou zemí spojit nesmí.
ebastlirna

#9 Příspěvek od ebastlirna »

Tak jsem to zkonstruoval a.... nefunguje to :( (nečekaně).

Dáte mi tipy co mám proměřit nebo co zkontrolovat abych vyloučil zničení samotného IO?

Napájecí napětí 18,23 V .
Na pinu 7 je přes 10k odpor připojeno napájecí napětí, takže by IO neměl být v režimu STAND BY. Výstupy jsou úplně mrtvý, jen trochu bzučí basový reproduktor (regulace potenciometry, vstupní signál- nemá žádný vliv, bzučí pořád stejně.) a občas to při vypnutí napájení lupne. Vzal sjem signál z MP3-trojky a přímo zapojil na vstupy IO přes kondenzátory 220nF a také nic, akorát basový trochu bzučí. Když jsem signál připojil přímo na holé repro, tak hrály, takže by měli být v pořádku.
Už mě nenapadá co bych mohl zkusit, naštěstí jsem vzal jeden IO navíc, tak zkusím udělat nový od začátku.
danhard

#10 Příspěvek od danhard »

ABSOLUTE MAXIMUM RATINGS
Operating Supply 18 V
ebastlirna

#11 Příspěvek od ebastlirna »

Jako, že jsem IO oddělal? To snad ne.
danhard

#12 Příspěvek od danhard »

Může ti zabrat nějaká ochrana a zablokovat funkci.
Jaké je dc napětí na výstupech 1, 2, 14, 15, na pinu 6 SVR a na diagnostice pin 10 ?
ebastlirna

#13 Příspěvek od ebastlirna »

No zkoušel jsem to napojit i na baterii 15,36V a také nic.

Jinak piny jsou úplně mrtvé jen.
danhard

#14 Příspěvek od danhard »

Potom tedy zkontroluj napětí i na ostatních pinech, třeba kolik je na 7 st-by?.
ebastlirna

#15 Příspěvek od ebastlirna »

Tam je napájecí napětí tedy 18,06V.

Někde jsem četl, že na STAND BY má 5V, tak jsem udělla dělič, ale taky to nepomohlo.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“