koupelnový ventilátor Lunos

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
sr71

koupelnový ventilátor Lunos

#1 Příspěvek od sr71 »

Co se v tomhle používá za motory, asynchronní s rozběhovým kondenzátorem? Je to zapojeno na 2 rychlosti a přestalo se to rozbíhat na 1 rychlost, na 2 se to rozběhne a když přepnu zpět z 2 na 1 tak se zůstane točit. Pokud by tam byl rozběhový kond tak je snad společný pro obě rychlosti nebo ne? Dnes už to rozdělávat nebudu, ale zítra to vymontuju ven.
Přílohy
IMAG0211.jpg
(119.12 KiB) Staženo 192 x
Lukar

#2 Příspěvek od Lukar »

proměř vinutí - konkrétně odvod ze svorkovnice na motor. Už mě to jednou vyd 8-) vypeklo
sr71

#3 Příspěvek od sr71 »

proměřím ale přijde mě to jako zvláštní závada když to na obě rychlosti točí, jen na první se to nerozběhne ze zastaveného stavu
ohryzek36

#4 Příspěvek od ohryzek36 »

Tento ventilátor sice neznám, ale zkontroloval bych ložiska - občas bývá problém v tom, že jsou trochu zatuhlé (prach, mastnota a tak) a na 1.(slabší) stupeň se motor neroztočí, zatímco na 2. a vyšší stupeň už ano.
Eleman

#5 Příspěvek od Eleman »

Buď má rozběhový kond sníženou kapacitu => změřit a případně vyměnit, nebo jsou přidřená ložiska a rotor se neotáčí lehce => vyčistit a promazat ložiska. Samozřejmě může být i problém ve vinutí a to už je prakticky neřešitelné.
Edit: ohryzek byl rychlejší.
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
sr71

#6 Příspěvek od sr71 »

tak je to uvnitř udělané zajímavě, pokusil jsem se nakreslit i schéma, kondenzátor 1M u motoru bude asi rozběhový ne? ten má kapacitu v pořádku, ale na těch 2 zbývajících jsem naměřil kapacitu cca poloviční, takže v nich bude zřejmě problém (větrák je v provozu cca 16let)
Přílohy
fan schema.jpg
(65.09 KiB) Staženo 167 x
fan.jpg
(93.42 KiB) Staženo 191 x
sr71

#7 Příspěvek od sr71 »

Tak po dalších cca 5 letech provozu (tehdy jsem vyměnil ten kond se sníženou kapacitou) přestala fungovat nižší rychlos větráku. Opět je na vině kond, tentokrát ten 1,3M/250V.
(jediný ten 1M u motoru je na 400V, ostatní dva kondenzátory jsou na 250V, moc nechápu proč?)
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“