Vonkajšie rolety
Moderátor: Moderátoři
Vonkajšie rolety
Navštívil som dvoch väčších predajcov, kde mi odprezentovali vlastnosti používaných materiálov, čiže lamely z kovu a z plastu. S tým, že kovové žalúzie izolujú tepelne lepšie, lebo kov do seba pohltí viac tepla. Nesedelo mi to, tak som položil jednoduchú sedliacku otázku: ktorá roleta bude zvnútra chladnejšia, či kovová alebo či plastová. Vraj plastová. Ďalej som to nerozvádzal, ale mám za to, že keď je nejaká plocha teplejšia, vydáva zo seba do priestoru (v tomto prípade vnútorného) aj viac tepla.
Možno však tabuľky sedia a kovové zadržia predsa len tepla viac. Tým, že je to dutý materiál, vyplnený akousi penou. Ale hlavne tým, že spojovací kovový tepelný most vonkajšej a vnútornej plochy lamely je zanedbateľný. A predajci mi to len zle všetko odprezentovali. Ak by ale boli predsa len plastové jednoznačne zvnútra chladnejšie, hrá proti nim údajne fakt, že sú vďaka práve plastu poruchovejšie, krútia sa a pod.
Aké máte skúsenosti, čo by ste poradili, alebo neradili, namontovať (prípadne aj konkrétny systém)? A ako je to s hlučnosťou, či funkčnosťou kovových vs. plastových roliet? Ako je to s prestupom ovládania zdvíhania do miestnosti? Nepoškodí sa veľmi okenný rám? Nedať radšej elektrické ovládanie dvíhania (stačia vraj pretiahnuť cez rám len tri drôty), ale nie je to zasa poruchovejšie?
Ďakujem za podelenie sa so skúsenosťami.
Myslim ze je jedno ci kovove alebo plastove... podstata izolacie tkvie v tej "vzduchovej medzere" medzi oknom a roletou-tzn ze to teplo zostane vonku kdezto pri vnutornych zaluziach sa to odrazene teplo hromadi v miestnosti a sebelepsie zateplenie domu je k hov.nu lebo panelak je ako akumulacne kachle... jakmile som vypol klimu tak sa vnutorna teplota okamzite dvihala
trubka píše:Od letoška izolační trojskla a v léto v pohodě.
No tos nám toho řekl... Máš je pokovený a čím, kolik skel z těch tří, jakou máš mezeru mezi skly? Tohle všechno má dost zásadní vliv na izolační schopnosti, nepokovený trojskla v létě s okny na jih nemají moc velký smysl, protože tě nezbaví průniku slunečního záření.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
- pocitujlasku
rnbw píše:Mechanicke ovladanie sa musi namontovat znutra na okenny ram - casto tam nie je dost miesta a potom sa neda okno poriadne otvorit. A pri nekvalitnej montazi sa to zasekava.
Co sa tyka mechanizmu, tak ona ma vnutri Nieco taketo - da sa s tym hybat, a da sa v pohode otvorit okno dokoran
- pocitujlasku
Montážny priestor našťastie aj po zateplení vyzerá dostatočný. Zrejme s tým skúsení zateplovači uvažujú vopred. Alebo šlo iba o vizáž, "utopený" rám by nevyzeral esteticky...
Samotnú výdrž od výrobcu asi nezistím, známej sa plastové zničili vraj už dva krát, musela ich kompletne meniť, údržbár veľkého objektu s množstvom žalúzií hlási občasné predranie ovládacej šnúry (ďalšia výhoda mať motor....) Čakal som rozsiahlejšiu debatu, viete sa podeliť so skúsenosťami s výdržou, ale aj s hlučnosťou, váhou, prípadne s konkrétnymi druhmi?
- Přílohy
-
kov (u navštívenej firmy).jpg- (26.38 KiB) Staženo 104 x
-
plast (u navštívenej firmy).jpg- (39.31 KiB) Staženo 121 x