Nabíječka baterií pomocí peltierova článku

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
danhard

#16 Příspěvek od danhard »

To je výhoda toho petrolejkovýho generátoru, ten se utavit nedá :)
Olchor

#17 Příspěvek od Olchor »

Docela by mě zajímalo, jak to bylo ufachčený. Asi spousta klasických svařených kovových termočlánků v sérii...
danhard

#18 Příspěvek od danhard »

Přesně tak, normální krejzlík z termočlánkovejch materiálů.
koob

#19 Příspěvek od koob »

Zde se u TEG článku uvádí teplota 235°C. To je tedy ta pracovní teplota, tedy teplota kterou mohu zahřát jednu stranu článku? Já to právě pochopil jako Δt, tedy rozdíl mezi teplotou jedné a druhé strany článku.

http://www.aliexpress.com/store/product ... 06098.html

http://www.alibaba.com/product-detail/T ... 5.1.UOmdPh

(zde dokonce jen 200°C a to se jdená o totožný článek)
Artaban001

#20 Příspěvek od Artaban001 »

když se Ti bude chtít, tak si udělej kovový termosloup. Návody najdeš na netu. Nemají tak "vysokou"* účinnost, jako polovodičové, ale zase je můžeš zhavit do ruda. navíc pořizovací materiál Tě moc nepoloží. (železný a konstantanový drát)
* Mezi námi, mizernou účinnost mají i ty polovodičové (nevím kolik, ale snad jednotky procent), ty kovový snad nějaký zlomky procent..
Olchor

#21 Příspěvek od Olchor »

to koob - ano, to je max. teplota, na kterou můžeš zahřát i jen jednu stranu článku. Vevnitř jsou polovodičové sloupečky, pájené pájkou, která snese max. těch 235°C,
účinnost bývá 2 - 4%, víc ani ťuk. U drátěných článků nevím, ale odhadoval bych tak o řád míň.
koob

#22 Příspěvek od koob »

Olchor: OK, dík za info... :) Budu tedy muset pod článek umístit nějaký materiál s velkou tloušťkou...
Olchor

#23 Příspěvek od Olchor »

Jo, dal bych tam tak 5mm Al desku a pro experimenty přidal na teplou stranu článku měřicí termočlánek na hlídání teploty.
Hill
Administrátor

#24 Příspěvek od Hill »

Kdysi se to nazývalo Seebeck - Peltierovy články. A tvrdilo se, že Peltièr odvádí teplo, Seebeck vyrábí elektrický proud. Ovšem to vyšlo v knížce Mladý technik 6 v roce 1966, tak už to třeba ani není pravda.
Nicméně na základě toho ani já pro termočlánek vyrábějící na principu teplotního spádu elektrickou energii nepoužívám název Peltièrův, ten znám právě jen v souvislosti s přesunem tepla potažmo chlazením působením elektrického proudu.
Mira_A

#25 Příspěvek od Mira_A »

koob píše: Článek dával asi 240mA při 5V. Poté jsem připojil 2 paralelně a jeden pak přestal fungovat. Řikal jsem si jestli to nebylo právě paralelním zapojením, jestli jeden nedával trochu vetší napeťí a ten druhý to neodpálilo...

Dnes, tedy asi o měsíc pozdějí sem znova měřil a naměřil poze nějakých 60mA při 5V... A to jak při jednom článku tak i při dvou zapojených paralelně.
Nějak to nechápu...

Nebyly na těch peltiérech nějaké folie?

Já si objednal peltier na kterém byla nějaká teplo vodná folie.
Jsem si řekl na co tam je a odstranil jsem ji, že použiji teplo vodivou pastu. Teď nevím jestli ten peltier je schopen dávat to co uvádí výrobce s tou folií.
označení SP1848 27145 SA
Co uvádí výrobce to bez té folie vůbec nedodává a je horší jak TEC1-12706.

Napadlo mě to pak a opravdu jsou vyvinuty nějaké polymerové folie, které jednosměrně propouští teplo. Avšak to byla vypadalo jen obyčejná teplo vodivá stříbrná folie.

Jinak tady je taky zajímavý odkaz
http://overunity.com/13175/25mv-joule-t ... fXIqxhIvct

Ty jednosměrně teplo propouštějící folie by byly zajímavé, ale nikde jsem to zatím nenašel, že by se to dalo koupit. Cena bude asi závratná. Za zajímavou cenu by to nebylo asi od věci zkusit v kombinaci z peltierem.

Polymer vodí teplo
|9.3.2010
Tým prof. Ganga Chena z amerického MIT připravil pomalým tažením z taveniny tepelně vodivý polyetylen. Plasty patří mezi špatné vodiče tepla, protože nemají volné elektrony, na rozdíl od kovů, jež elektřinu i teplo vedou dobře. Při tomto způsobu se dlouhé makromolekuly polymeru uspořádají víceméně rovnoběžně. Tímto směrem vedou teplo podstatně lépe než v ostatních. Odvádění tepla jedním směrem by se mohlo uplatnit při chlazení malých zařízení, které se silně ohřívají, jako jsou např. procesory, anebo při získávání tepla ze slunečních kolektorů.
Olchor

#26 Příspěvek od Olchor »

Ten materiál ale vede teplo v daném směru tam i zpátky stejně ( jinak by to porušovalo 2 termodynamický zákon), jen ve směru třeba kolmém vede jinak ( ale zas tam i zpět stejně) Pro dané použití nevidím přínos. Nejpravděpodobnější příčina divného chování TEG je přehřátí.
Atlan

#27 Příspěvek od Atlan »

Ten teromoclanok je istota konstatntan sa za zohnat a nabodovat to je tiez mozne, a mozes to zhavit do ruda, aj ked to bude mat horsiu ucinnost rozdielom teploty to dobehnes namiesto yoho polovodica s nekvalitnou pajkou.
Olchor

#28 Příspěvek od Olchor »

No jo, ale musíš jich dát aspoň tak 500 seriově, aby to něco dalo...
koob

#29 Příspěvek od koob »

Žádnou fólii jsem na článku neměl, ale rozhodně tam nějakou umístím, pro lepší přenos tepla na článek. Nyní řeším, že budu asi muset ty 2 peltiery spojit paralelně. Nevítě někdo jestli je to může poškodit? Známý mi tvrdí, že prý může, ale nějak se mi to nezdá... Potřebuji totiž větší proud, aby mi to spustilo nabíjení i telefonu... zatim mi to nabijí pouze moji mp3, která tak velký proud nepotřebuje...
Mira_A

#30 Příspěvek od Mira_A »

koob píše:Žádnou fólii jsem na článku neměl, ale rozhodně tam nějakou umístím, pro lepší přenos tepla na článek. Nyní řeším, že budu asi muset ty 2 peltiery spojit paralelně. Nevítě někdo jestli je to může poškodit? Známý mi tvrdí, že prý může, ale nějak se mi to nezdá... Potřebuji totiž větší proud, aby mi to spustilo nabíjení i telefonu... zatim mi to nabijí pouze moji mp3, která tak velký proud nepotřebuje...

Od těch peltierů bych žádné užasné napětí nečekal takže je asi stejně budeš muset spojit do série. A možná použít i DC-DC měnič.
Jinak bys je musel hodně žhavit a druhou stranu vydatně chladit.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“