Prokoveni pl. spoje v amaterskych podminkach ?

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
bluewave

Prokoveni pl. spoje v amaterskych podminkach ?

#1 Příspěvek od bluewave »

Ahoj lidi,

nezna nekdo nejaky jednoduchy zpusob na prokoveni obou stran plosneho spoje?

Diky za hlp
dave
GeorgeB
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od GeorgeB »

Narazil jsem na dva způsoby prokovů v amatérské praxi. Jeden způsob jsou malé měděné nýtky,které se vloží do vyvrtané dírky a na druhé straně se roztemují.Jsou různé rozměry tuším pro díry 0,6 0,8 1,0 a 1,2. Prodává se sada od každého rozměru 1000nýtků a cena takové sady bala tuším okolo 250euro.
Druhý způsob je s jakousi fólií,pastou a snad zapékáním.
Pro oba způsoby nabízí materiál firma Spezial http://www.spezial.cz/lpkf/index.html
NEONI

#3 Příspěvek od NEONI »

Niekde v amaterskom radiu visiel clanok o "spachtly" na prekovenie DPS...pola to spachtla vyhrievana spyralov na DPS si jednoduchu hodil cin a hral si sa 2h... :) pri troche cviku by mozno islo o rozumne vysledky...rad by som ti povedal kde to je ale nepamatam si ani nahodou cislo
Andrej
Sendyx

#4 Příspěvek od Sendyx »

Na to se vykašlete, ten čas co s tím strávíte je mnohem vyšší a výsledek nejistý, než kdybyste si to ofi zaplatili. Blbcovská metoda je vykašlat se na prokovy a pájet z obou stran, když to jde, nebo tenký drátek (0,2mm) skrz a zapájet na obě strany.
dolac

#5 Příspěvek od dolac »

Sendyx píše:Na to se vykašlete, ten čas co s tím strávíte je mnohem vyšší a výsledek nejistý, než kdybyste si to ofi zaplatili. Blbcovská metoda je vykašlat se na prokovy a pájet z obou stran, když to jde, nebo tenký drátek (0,2mm) skrz a zapájet na obě strany.

Maximálny súhlas Sendix. Ak má doska pár dier, dá sa to prepojiť tenkým drátom, a ak ich má veľa, je jednoduchšie, to dať urobiť. Nikdy by som sa nespoliehal na vyššie uvedené metódy.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od ZdenekHQ »

Pokud těch průchodů není moc a navrhne se chytře deska tak, aby průchody byly jen tam, kde je dostupná nožička součástky, tak ji potom stačí zaletovat z obou stran...
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
EKKAR

#7 Příspěvek od EKKAR »

Nejen my amatéři používáme "prokovy" formou oboustranně pájeného vývodu, to samé se dalo najít i v leckterém profesionálně udělaném zařízení, dokud se jednalo o prototypové nebo zkušební série. Já sám tuto metodu používám cca 20 let a nemám problém, jen při výměnách nebo opravách nesmím zapomenout odsát OBĚ STRANY spoje... A abych se "sešel" s dírami proti sobě, nevrtám desku až po vyleptání, ale obměnil jsem si postup - nejdřív si důlčíkem "oklepu" středy děr, pak vše vyvrtám vrtákem 0,8mm a až teprve vyvrtanou desku omalovávám krycí barvou. Pokud dělám fotocestou, mám desku na každé straně o 0,5cm větší a v tomto "rantlu" mám navrtané středicí díry, do kterých vkládám jako vodicí kolíky odstřižené vývody součástek, aby se mi obě strany předlohy "nesešouply" proti sobě...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Sendyx

#8 Příspěvek od Sendyx »

To je hezké, ale třeba vývody radiálních elytů, montovaných přímo na desku, se pájejí z obou stran poněkud blbě.... mělo to smysl kdysi, když prokovy nebyly, ale dneska to opravdu je vše zcela jinde.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od ZdenekHQ »

Milý Sendyx(i), však taky bylo psáno, že se to používá tam, kde je dostupná "nožička", což u radiálních elytů samozřejmě neplatí...

Navíc výrobní podklady a samotná výroba u těchto desek je mnohem levnější a dokonce bez problémů amatérsky realizovatelná.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“