Stavba frekvencniho menice
Moderátor: Moderátoři
Stavba frekvencniho menice
Jeden kousek bych neresil, ale budu jich potrebovat cca 10ks a tam uz by uspora mohla byt znatelna.
Dal bych prednost necemu co uz funguje, na nejake velke badani nemam momentalne moc casu.
- monterjirka
Zavolej do EPO (elektropohony) Frenštát co by od nich stála Yaskawa J1000 250W. Možná budou mít i menší. My to používáme pro naše pohony dveří, ale je to celá skříň s elektronikou za cenu kolem 5k. Kolik stojí jenom měnič nevím.
p. Procházka tel. 737 286 289
Topologie mohou být různé, nejvýhodnější se jeví tři půlmůstky, každé Esúčko dva v sérii kvůli napětí ( 700V ) buzené transformátorem s proudovou zpětnou vazbou , kmitočet 20kHz a řídit je sinovým oscilátorem s fázovým posuvem 120 stupňů jako tři digitální zesilovače. Místo repráku je tam vinutí motoru do trojúhelníku. K tomu samozřejmě měnič z 325V na 700V.
Tady to je napájené z 12V baterky na 3x 400V , proto měniče. Je to pracné, proto výroba jen pro zábavu a na pokusy z různými motory.
Na druhou stranu stavba je zadarmo, využiješ součástky, budící trafa z PC zdrojů , SU169 nebo SU160 paraleně a zdrojová trafa z televiz. Tobě jde o malý výkon a nemusíš tam mít tolik jader, stačilo by jedno, tady berou měniče 240A.
- Přílohy
-
002.JPG- (188.85 KiB) Staženo 129 x
Nebo ještě jednodušeji 3F můstkový usměrňovač->filtrační kondenzátor-> 1F můstek a k motoru dát (roz)běhovej kondík. Zde by se hodilo kvůli kondíku sinusové rízení. Pokud by se použilo obdélníkové řízení tak by stačilo např ir2153.
+ udělat přednabití filtračního kondíku
Nicmene doba pokrocila a tak mne napadlo jestli se nevyrabi nejake integrovane jednoucelove reseni pro nenarocne aplikace typu rizeni otacek vetraku apod.
Kuchnul jsem malinky 750W Sinamics od siemensu a prakticky nic tam neni, jedna deska s filtrem, ridici deska s MCU a periferiemi a deska na ktere je pripajen usmernovac, spinaci blok a asi nejake budice (rozdelane jsem to nemel). Nejsem velky odbornik na tohle, ale osobne si myslim ze nejaky jednoduchy menic by dnes memel byt problem doma sestavit, usmernovac-filtr-spinaci prvek rizeny MCU. Bohuzel na laborovani nemam momentalne vubec zadny cas, tak hledam spis konkretni vyzkousenou konstrukci.
V jednom stroji tech menicu potrebuji nekolik, takze usmernovac, filtr pripadne i ridici MCU by stacil pouzit jen jeden.
Mrkni na Hitachi X200
http://www.aef-hitachi.cz/files/download/frekvencni-menice/x200/nt301x.pdf/
- Ivan_Ryger
- Bydliště: Jára Cimrman- "Uppsala, Uppsala,... tam jsem taky nebyl"
Kuchnul jsem zmineny menic sinamics, v silove casti je igbt modul FS10R06 s trojici budicu IR21064 coz se da dohromady poridit za cca 800,- Modul by stacil i slabsi/levnejsi, tem menic ma 750W. Zbytek je jen smeti kolem. Napajeni a skatuli bych pouzil z PC zdroje - konecne smysluplne vyuziti pro tohle
Ivan_Ryger píše:TO Šamponek: Klobúk dolu, že sa Vám do toho chcelo pustiť. Navrhovali ste to sám?
Ano, jsou to tři digitální zesilovače s TL494, měniče 12V spínají IRLZ44 ( 60V 47 A ) z xenonů z aut a 3 fázové polomosty jsou nakombinované z SU169 a 900V mosfetů z monitorů, dole jsou SU a nahoře mosfety + zvyšovače a snižovače napětí s TL494 a oscilátor do kruhu po 120 stupních. Motory mají velkou indukčnost a 20KHz jimi neprochází a stačí malé tlumivky + proudová zpětná vazba aby se to zkratem nebo vadným motorem neprorazilo. Otáčky se nastavují víceotáčkovým potenciometrem z kanálové předvolby z Rubínu , reverzce a brzda přepínačem.
IGBT jsem tehdy ještě neměl, ale takhle to má menší úbytky.