Ohnutí hranolu 25x25 do podkovy
Moderátor: Moderátoři
A teď ještě PROČ - to jsou tak tvrdý, nebo natvrdlý...? Já bych v případě Vaška teda o nějaký tvrdosti byl s to souhlasit jedině v souvislosti s jistýma hranatýma modrýma pilulkama ...lesana87 píše:Starce já žeru, ale musejí projít papiňákem.
A kutilmile - nelituju tě
Ty rozměry jsou nepodstatný, jen aby tam byla ta přímá a nepřímá úměra.
Všechno jsou to v závěru jednoduchý výpočty, sem tam nějaká základní konstanta, někdy kvadrát, nebo odmocnina. Technik by si to měl umět sesumírovat dohromady, zkontolovat řády a jednotky a je v obraze.
Až když má v hlavě jasno a ty odhady se shodují se skutečností, tak může nad něčím bádat
Musel bych se zeptat kluků, jakou černé plechy mají k dispozici, ale jistě to bude nějaká 11xyz takže C tam bude pramálo. Eventuelně pokud by nebyl k dispozici přímo kus 25ky, tak by se to dalo složit třeba z 5-ti vrstev 5ky?
danhard píše:Zdá se, že pdp7 nemá zájem o vysvětlení technických dějů, holt lepší je hrubá síla a ohybání železných tyčí
Proč bych neměl zájem? Však když nemusím nic ohýbat je to pro mě lepší a jednodušší nařezat několik kusů a sešroubovat.
Mě by spíš zajímalo jestli ten magnetický tok který bude působit napříč té mezeře jiskřiště bude zamezovat opětovným zápalům jiskry a když jo, tak jak musí být silný?
PS: oblouk to zháší pěkně ale jako jednosměrné jiskřiště to nefachá.
Mohlo by ten oblouk ale přepnout
Magnetické jiskřiště umí vychýlit oblouk do obloučku, takže se to dá naladit tak, že při přirozeném přerušení proudu v LC obvoduu oblouk zhasne, ale protože byla ionizovaná plazma vychýlena na delší dráhu, tak už se oblouk znovu nezapálí.
Čím silnější mag. pole, tím větší síla na oblouk s nějakým proudem.
Má to nějakou dynamiku, čím větší frekvence, tím potřebuješ rychleji vychýlit ten obluk.
Jaké tam máš magnetické pole těď (v Tesla) ?
Pokud to nevíš, tak si nemůžeš udělat ani představu, kolikrát ho máš zvětšit a jakou cestou
Jednoduchej měřák není problém udělat z prosté Hallovy sondy.
Najustovat to můžeš ve vzduchové cívce, případně jsou definice pro Helmholtzovy cívky.
K čemu asi dojdeš:
S velkou vzduchovou mezerou je vytváření silného mag. pole značně energeticky neefektivní
Pokud potřebuješ stálé magnetické pole, tak je lepší impulzně namagnetovat permanentní magnet.
Taky mr. Tesla používal u magnetického jiskřiště permanentní magnet, ohnutý do podkovy.
Nevím čím to je, ale plagiátoři zřejmě nepoužívají mozek, tak opajcují co vidí - podkovu
Jiná cesta je třeba zmenšit vzduchovou mezeru a nepoužít v tomto případě nesmyslné kulové jiskřiště. Podívej se třeba, jak jsou konstruované vvn odpojovače a kde je tam ten magnet ?