Napadá mě IR dioda s fotodiodou, ale raději bych vše v jednom místě (u IR by vysílač byl naproti přijímači a běžec by musel překračovat kablík).
Snímač běžce/osoby
Moderátor: Moderátoři
Snímač běžce/osoby
Napadá mě IR dioda s fotodiodou, ale raději bych vše v jednom místě (u IR by vysílač byl naproti přijímači a běžec by musel překračovat kablík).
- ross4435897
Jen je to hodně náchylné na přesnost seřízení.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
- ross4435897
Na jedne strane snimac, na druhe odrazka. Za ty prachy to doma nepostavis.
- ross4435897
-
petrfilipi
Ale jinak si myslím, že řešení pouze na základě fotobuňky je nedostačující. Co když bude Franta 2x rychlejší než Pepa? Franta proběhne za 10 minut 2 kola, Pepa jen jedno. Jak určíš kdo má zpomalit a kdo zrychlit? Jak budeš určovat čas kola pro Pepu a pro Frantu?
Jak již tady někdo psal, budeš muset závodníky "očipovat", tzn. je od sebe rozlišit. Jednou jsem to řešil pro čtyřboj a jako nejjednodušší jsem vybral řešení s papírovým náramkem, na kterém byl čárový kód. Běžec pak probehl kolem snímače (za 170 Kč jsou koupil rotační snímač čárového kódu z pokladny v supermarketu - byl tak rychlý, že sejmul i čárový kód přilepený na lopatce točícího se stolního ventilátoru - přitom okem nebylo vůbec vidět, že tam nějaká nálepka je).
Snímač čárového kódu byl připojen k PC, kde se k sejmutému kódu zaznamenal čas. Pak se to profiltrovalo (aby někdo neměl 3 sejmutí kódu po 1. disciplíně) a vyhodnotilo. Je to levné a spolehlivé.
Petr Filipi
Bude použito pro trénink 1 běžce, aby byl "okamžitě" informován o ztrátě tempa atp.
Pokud budu napájet vysílač z baterky, vyžaduje to druhý zdroj, ale asi ano, to je dobré řešení.
Velmi mě ale zaujala "odrazka/zrcátko", to mě nenapadlo, to se mi zdá efektivní... Máte zkušenost? Vzdálenost, směrování odrazu, optika,...?
Můžete prosím ještě k tomuto?
- frantajetel11
- ross4435897
Jo jeste sem zapomel, ze signal z IR diody musi byt modulovan 38kHz ... zalezi na tom sensoru.
- jova1
- Kontaktovat uživatele:
frantajetel11 píše:Odrazka-zrcátko je stejně náročný na nastavení jako samostatnej vysílač/přijímač...
To je hloupost. Odrazka se používá v podobě hranolů a tam na nějakém stupni v nastavení nezáleží. Namátkou jsem našel třeba toto:
http://www.tme.eu/cz/details/rl31-54_11 ... erl_fuchs/[url][/url]
V pdf je i jak přesně to musí být vůči sobě seřízené při změně dosahu.
- ross4435897