Vysílač 3Mhz

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
jade

#76 Příspěvek od jade »

Osciloskop je nastavený na 5V na dílek, ano beru to špička - špička.
Takže se dá odvodit impedanční přizpůsobení od tvaru signálu?
Nebo je rozhodující ten skokový nárust výkonu?
Chci si ujasnit, jak vlastně přizpůsobení L článku na výstupu poznám, abych měl jistotu, že je všechno jak má byt :) .
To "kažení" tvaru signálu způsobuje interference signálu s odraženou vlnou?

Edit: při pokusničení s anténami bych raději ubral na napájecím napětí, abych nebyl moc slyšet. Neovlivní to nastavení konce?
Díky!
Jirka525

#77 Příspěvek od Jirka525 »

To bych netvrdil, že z tvaru signálu se zjistí optimální přizpůsobení. Já jsem tedy předpokládal, že jsi ladil na maximum napětí na odporu (nebo v případě sondy na maximum proudu). To, že se v určitém bodě se začalo projevovat zkreslení přičítám tomu, že se posunul mezní kmitočet dolnofrekvenční propusti a začaly procházet harmonické kmitočty. Já bych nejvíce věřil tomu PSV-metru. Metoda, kterou jsi zvolil, vzdáleně funguje pouze při činném zatěžovacím odporu. Jenomže, jak jsi naznačil ve svých dotazech, působí zde další vlivy jako změna pracovního bodu tranzistoru, fázové posuvy v signálových cestách a pod. tyhle vlivy bys měřením PSV eliminoval. Kdybys použil komplexní impedanci, tak se zřejmně nedoměříš. Podle mě bude optimum ležet někde mezi skokovým nárůstem napětí a bodem, kde docházi ke zkteslení signálů. Abys mohl měřit se skutečnou anténou a aby to měření bylo reprodukovatelné, je třeba aby přijímač nebyl zahlcen, vstupním signálem. Předpokládám že bude potřeba snížit výstupní výkon na cca 10 mW, nebo vzdálenost přijímací a vysílací antény tak 10 km. Je tam sice potenciometr 10K ale ten je pravděpodobně určen pro nastavení zesilovače do třídy C (maximální účinnost), nebo snížit buzení odebráním pár závitů na sekundáru trafa mezi oscilátorem a PA, nebo snižovat napájecí napětí. To jsou ale všechno věci, které mají vliv na pracovní bod koncového tranzistoru a mohou rozladit anténu. Tohle bys eliminoval použitím útlumového článku například odporový pí-článek. Nyní máš výstupní výkon asi 4W, čili potřebuješ celkový útlum asi 26 dB. To řešitelné je.
Na závěr ještě jedna poznámka. Přece jen se posouváš do oblasti, kdy začneš vyzařovat, i když nepatrný výkon na amatérských pásmech. Jestli ti to časové možnosti dovolí, zkus udělat koncesi a budeš mit klid. http://www.crk.cz/KONCEC#VZOR
Jirka
Odpovědět

Zpět na „Poradna“