Brum trafa
Moderátor: Moderátoři
Brum trafa
Hraje parádně, v bednách je bez signálu úplné ticho, i výkonu je až dost, ale bručí mi transformátor.
Zes je dělaný jako 4xmono t.z.n., že každý kanál má vlastní vinutí (sym. napájení). Trafo je dělané na zakázku, a nepravidelně bručí. Třeba když je zapnutá pračka, tak při spínání motoru je ten brum nejsilnější. 3f vodárna to samé. Jinak je ticho. Takže bych potřeboval nakopnout, jak navrhnout/spočítat filtr ss složky napájení (230V). Mám tam zatím provizorní soft start. Než tento obvod zapne napájení naplno (jinak je primár do série s odporem 39R/20W) je také ticho. Zkoušel jsem filtr vypájený z 500W ATX zdroje a bez účinku.
- Přílohy
-
zes.JPG- (74.83 KiB) Staženo 143 x
Může.Puda píše:Ještě dodám, že trafa mám dvě (dělám dva kusy) a obě se chovají stejně.
Nemůže to být tím, že trafo zatím leží na chasis nepřišroubované? Zatím se mi ten hliník totiž nechce vrtat...
A kutilmile - nelituju tě
A kutilmile - nelituju tě
- Přílohy
-
dc_filtr-maly.gif- (7.59 KiB) Staženo 72 x
TAKJAN píše:Trochu divný zapojení
Treba je to perpetum antibrumile...
Je fakt ze kdyz do Googlu zadam "bryston 4 circuit" nebo "DC filter", tak se podobne schema objevi.
Je ale jeste obalene dalsima soucastkama.
Spíše mě však zaráží, proč to trafo bručí při sepnutí pračky nebo čerpadla? To jsou přece výkonné indukční spotřebiče. Není za tím vším problém s elektroinstalací, nebo s jalovou složkou v síti? Což zkusit změřit síťové napětí při vypnuté pračce a vodárně a pak je zapnout? Nebo připojit ten zesilovač do jiného okruhu, a na jinou fázi?
edit: Aha, ono to není schéma usměrňovače...