Koncový stupeň
Moderátor: Moderátoři
- Marecek2142
Koncový stupeň
Předem díky za odpovědi.
Zapojit štěnici na plus a mínus a reprák, z toho neplyne žádná radost, aspoň pro mě ne.
Nebo si vyveď dva CINCHe z nějakého autorádia a máš to.
A kutilmile - nelituju tě
Jde totiž také o to, jak bude k tomu zesilovači nutné dimenzovat jeho napájecí zdroj.
Při poslechu zblízka stejně budeš nejčastěji využívat výkon průměrně tak do 0,5 W na kanál, ve špičkách možná k těm 10 W sáhneš. Zkreslení tě tedy patrně také trápit nemusí, ani beden, ani zesilovače.
Ještě nevíme, jak dalece jsi v elektronice práskaný, jestli jako by nebyla lepší pro začátek nějaká stavebnice (například tato nebo jiná, stavebně jednodušší záležitost), nebo to zvládneš celé vlastnoručně.
Bedýnky máš slušné, k nim se hodí vlastnoručně postavit některý ze zesilovačů pro domácí hifi, například s TDA7495, to je šváb určený do hifi věží a konců zvuku ve stereotelevizích používaný v době, kdy se jak k věžím, tak do televizí, ještě dávaly slušnější reproduktory - při napájení nějakými +22 až +24 V z něj do těch bedýnek dostaneš spolehlivě 11 W se zkreslením v řádu do málo desetin procenta. Oba kanály v jednom švábu, hlasitost lze řídit stejnosměrným napětím do 5 V, i když tento vstup je někdy lepší připojit na pevně nastavené řídicí napětí a před ten zesilovač dát potenciometr.
Schéma i s plošňákem a osazovacím plánem je tady na uploadu, tak si počkej, až zase pojede a mrkni na to.
- Marecek2142
http://www.ame.cz/LA4625-_d137375_10699.aspx
Dík za rozumné názory, PSAL JSEM ŽE CHCI IO, ne tranzistory a jiné.... na poslech hudby, filmy atpod mám doma něco jiného, tohle je určené pro non-stop provoz u PC, zahrání si hry a puštění videa na youtube! Ať je předem jasno, že zázrak nečekám. Stejně to bude připojeno na integrovanou zvukovku tak super ultra stavba by stejně byla zbytečná.
Akorát mám jednu připomínku, nedávno jsem se setkal s případem že si človíček bastlení nepříliš znalej - podobně jako ty - postavil stereo zes právě s těma TDA2009 v můstku, před ně postavil stereofonní regulátor s fyziologickým průběhem s potenciometrem bez odbočky - a vono mu to spolu nehrálo. Pokud napojil zdroj nf signálu (mp3 přehrávač nebo telefon) PŘÍMO na vstupy TDAček, tak to hrálo, jak tam do cesty nf signálu vložil ten regulátor, hrát to přestalo. Babo raď!
Naštěstí jsem štván podezřením nakouknul do datašitu TDA2009 a tam je i doporučený zapojení - příčina nefunkčnosti jeho bastlu byla v absenci oddělovacích kondíků mezi regulátorem hlasitosti (kde byl výstup vyvedenej přímo z jezdce potenciometru bez oddělení stejnosměrný složky) a integráčema, který mají interně nastavenej pracovní bod na vstupech a stejnosměrný uzemnění vstupu přes potenciometr zesilovač zablokovalo. On tam sice oddělovací kondíky měl, ale jen před potenciometrama, za nima už ne.
Ergo kladivo, PŘED obvody TDA radši dávejte vždycky oddělovací kondík, bez něj se nemusí zadařit učunit funkční zapojení.
A kutilmile - nelituju tě
Na větší bedny používám tento autozesilovač. Při menších výkonech (napájení 10-11 V) na domácí poslech hraje velmi dobře, i když při napájení 18 - 19 V z něj jde dostat do 4 Ω výkon 30 W trvalý sinus na kanál, ale při buzení v blízkosti plného dosažitelného výkonu už není o mnoho lepší, než řada TDA20xx.
- Marecek2142
Mimochodem - u PC už ty bedýnky s TDA7374 hrály na 9 V, protože jsem si spletl zdroje, tedy zesilovač nemohl dát víc, jak 2x7 W. Tři měsíce jsem si toho nevšiml, dokud jsem ten devítivoltový zdroj nepotřeboval jinde. Prostě jsem ani tak malý výkon ani zdaleka nevyužil, aby mě sousedi nesežrali.
Tady je i s vyprávěním a fotkami.
To trafo klidně kup: po usměrnění můstkem KBU8G bude na filtračním kondenzátoru kolem 17 V naprázdno, při plném výkonu to spadne asi na 15,5 V, to bude zesilovač schopný dát do 4 Ω asi 2x 22 W a odebíraný proud se přiblíží k těm 5 A. Filtrační kondík dej aspoň 4700 µF, klidně i o číslo dvě větší (6m8 nebo 10m0).
- weed_smoker