kúpa vysavaču

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Pikofarad

#46 Příspěvek od Pikofarad »

12 let používáme Vorwerk 131,za tu dobu se měnily jednou rotační kartáče.3x filtr motoru a 2x jsem opravoval ukývaný síťový kábel,jednou stuďák v elektronice.Sáčky,sada 6ks za 390kč origo vydrží na rok.
Netrhá podtlakem koberce,ale vysaje co je třeba.
palmalsport

#47 Příspěvek od palmalsport »

Já jsem pouze měnil naklepávací lišty a kartáče na klepači koberců a Hepa filtr. Jinak nic. :)
Uvidím za dalších 10let, zda pojede.
PeteBurns
Zablokován
Zablokován

#48 Příspěvek od PeteBurns »

Najlepsie vyhadzat koberce do (_!_) a je svaty pokoj, ani extra vykonny vysavac potom netreba ;)
rnbw

#49 Příspěvek od rnbw »

Tak namiesto vysavanie budes umyvat.
PeteBurns
Zablokován
Zablokován

#50 Příspěvek od PeteBurns »

Tak treba to najskor aj povysavat, ale netreba ziadnu vykonnu masinu, s mopom je to rychlovka a ten pocit z cistej podlahy bez kobercoveho humusu je neporovnatelny :)
sr71

#51 Příspěvek od sr71 »

Jak je to teď v praxi s těmi příkony u vysavačů (když EU omezila max. příkon)? Dříve se ty uváděné hodnoty pohybovaly cca okolo 1500W, dnes koukám většina nabízených typů okolo 700W. Znamená to že nové vysavače mají reálně poloviční příkony motorů, takže předpokládám i nižší sací výkony než tomu bylo dřív?
ohryzek36

#52 Příspěvek od ohryzek36 »

Sací výkon přímo nevím, ale podtlak, co zvládne udělat motor (nejjednodušeji měřitelná veličina - stačí strčit manometr do hadice a měřit), bývá u novějších vysavačů tak o 1/3 až 1/4 nižší (někde mám i přesné čísla) - takže ve výsledku vysavač míň saje, pro stejnou čistotu koberců se musí vysávát dýl nebo častěji, a (překvapivě) se celá tato "úspora energie" nějak pokazila (není to nikde znát) - prostě klasika EU :twisted: .
Hydrawerk

#53 Příspěvek od Hydrawerk »

Nynější motory mají údajně vyšší otáčky, takže to furt dobře saje, ale může být kratší životnost. Tak nějak mi to řekl prodavač.
ohryzek36

#54 Příspěvek od ohryzek36 »

To je sice pravda, ale platí to o všech novějších motorech, t.j. o těch, co jsou mladší 15 let - novější ECO motory jsou prakticky stejné jako původní, akorát mají motor menší (nižší výšku statorového svazku) a vinutý tenčím drátem. Všechno ostatní, co by mohlo mít vliv na maximální otáčky (turbína, ložiska, lopatkové kola) zůstalo stejné.

Navíc se u vysavačového motoru na maximální otáčky obyčejně nehledí, protože ten jich dosahuje jenom při nejmenším průtoku vzduchu a nejvyšším podtlaku (je ucpaný motor - turbína překonává minimální odpor, vykonává nejmenší práci a příkon je také minimální). V praxi je ale potřeba udržovat otáčky a při vyšší zátěži (větším průtoku vzduchu) a na to u novějších motorů chybí výkon - takže při vysávání při větším průtoku vzduchu otáčky klesají víc než u výkonějších "neekologických" motorů (výkonová křivka takového motoru je plošší) a motor hůř saje.

Měl jsem někde i grafy se závislost příkonu, výkonu, účinosti, momentu, průtoku vzduchu a podtlaku, ale někde jsem je ztratil :? . Zatím ale pro srovnání může stačit to, že jeden známý (nejmenovaný) výrobce vysavačů udávná při měření podtlaku dvě hodnoty - pro "neekologické" vysavače je normální maximální podtlak -280hPa, zatímco pro "ekologické" je to -180hPa a to už je trochu rozdíl :) .
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#55 Příspěvek od Habesan »

Mimochodem, nevěděl by někdo, kde koupit vysavačovou hadici za rozumnou cenu ???
Vzal bych 10m ale stačí i 5x 2m.
(A ne, 300Kč/m bez DPH opravdu nepovažuju za rozumnou cenu...)
Známého na SD bohužel nemám.
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
serviceman

#56 Příspěvek od serviceman »

Test vysavačů z září 2015 ukazuje příkony cca 800-900W (povinnost od 1. září 2017, zatím 1600W) a sací výkony cca okolo 230W.
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
Hydrawerk

#57 Příspěvek od Hydrawerk »

Pcha, náš starej Zelmer Solaris 5000 má sací výkon asi 450W. http://www.vysavace-domacnost.cz/znacky ... s-5000.php
No saje dobře i po letech. Koupen roku 2008. Před několika měsíci proběhla oprava navíječe kabelu a jinak furt jede.
sr71

#58 Příspěvek od sr71 »

chci koupit nový vysavač a výběr jsem zůžil na tyto 2 typy od Ety
http://eshop.eta.cz/vysavac-podlahovy-e ... 0/p371810/
http://eshop.eta.cz/vysavac-podlahovy-e ... 0/p351273/
raději bych ten první, ale jediné proč váhám je že u něho udávají výkon motoru "jen" 900W a sací 320W a u toho druhého 1250W/400W, nejsem příznivcem tzv. eco motorů takže se bojím aby těch 900W nebylo málo. Zajímaly by mě vaše názory. Ptal jsem se na ty výkony i v prodejně ety a tam mi bylo řečeno že u těch nových eco motorů sací výkon nižší není (padlo tam něco ve smyslu že se ty eco motory měří nějak jinak), ale nepochopil jsem to
8O
Hydrawerk

#59 Příspěvek od Hydrawerk »

Víš, že to je 100% čínský návrh a výroba, že ano? Zkusil bych i různé jiné výrobce. Nevím, jestli je nějaký důvod kupovat Etu.
Atlan

#60 Příspěvek od Atlan »

Mne najviac vadi ze tie vysavace rvu jak krava, zlaty zelmer s 70dB
Odpovědět

Zpět na „Poradna“